Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"İşsizliğin nedeni mesleksizlik" PDF Yazdır e-Posta
19 Ocak 2010
“İşsizliğin nedeni mesleksizlik”

 

KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye'de işsizliğin artarak yüzde 14'ler seviyelerine çıkmasına asıl neden olan etkenlerin en başında mesleksizliğin geldiğini söyledi.

Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan işsizliğin üretimi ve ekonomik gelişmeyi de olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Ayrıca sosyal ve ahlaki sorunları da beraberinde getiren işsizlik sorununu Türkiye'nin sanayileşme hamlesinin devam edebilmesi için çözülmesi gerektiğini kaydetti. Özgenç, "İşsizlik sorununun çözümü için mesleki teknik eğitime daha çok önem verilmeli. Mesleki eğitimin ekonomiyle iç içe olması ile yani meslek okullarında alınan teorik bilginin sanayi de pratik bilgi de eklendiğinde ortaya nitelikli iş gücü çıkacaktır ve birçok kimsede işsiz kalmayacaktır. Örnek verdiğimizde AB ülkelerinde mesleki eğitimin oranı yüzde 69 iken Türkiye'de yüzde 30'un altında olması bunun aynasıdır ve aynalar asla yalan söylemez. İşsizlik artıyor diye ağlayıp dövünmek yerine bu okulları Almanya gibi gelişmiş ülkelerdeki benzer okulların seviyelerine çıkarmak lazım." diye konuştu.

Ekonomik kalkınmanın yolu meslek liselerinden geçiyor
Özgenç, KOBİ'ler de olsun sanayide olsun ciddi anlamda kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Özgenç, şöyle devam etti: "11 yıldır kesintisiz olarak uygulan katsayı uygulamasının meslek liselerine büyük darbe vurduğunu yapılan bu yanlışlığın farkına varılmıştır. YÖK'ün bu uygulamayı kaldırmasına yapılan itiraz sonucunda Danıştay'ın iptali ile YÖK katsayı oranını tüm engellemelere rağmen mesleki eğitimin önünü kısmen de olsa açılmıştır. Fakat kendi insanımıza ve ülkemizin gelişmesine mani olarak gördüğümüz bu uygulamaya bir an önce son verilmeli hatta teşvik olması için artı puan verilmelidir. Çünkü ekonomik kalkınmanın yolu meslek liselerinden geçer."

Özgenç,iş dünyasının taleplerine göre mesleki eğitimin geliştirilmesi ve eğitim-istihdam ilişkilerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Pratik eğitimin başarılı olabilmesi teorik eğitimin alınmasından geçer dolayısıyla KOBİ'lerin ihtiyaçlarına göre eğitimin verilmesi çok önemlidir. Son zamanlar da toplumun ihtiyaçlarına göre bu yönde belirlemeler yapılması da geç olsa dahi olumlu bir gelişmedir." dedi.

(Kaynak: CİHAN)