Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İthalatın peşin ödeme ile yapılması durumunda, ödemenin KKDF kesintisine tabi tutulmaması için banka tarafından iki gün içerisinde ihracatçıya transfer edilmesi gerekmektedir. PDF Yazdır e-Posta
05 Aralık 2009

Image

Bu genelge uyarınca, ithalat işlemlerinin "peşin"ödeme olarak kabul edilebilmesi için; mal bedelinin beyannamenin tecil tarihine (bu tarih dahil) ilgili bankaya yatırılması ve ihracatçıya ödenecek olan bedelin banka tarafından en geç 2 iş günü içerisinde transferinin gerçekleşmesi gerekmektedir.

Gümrükler Genele Müdürlüğü tarafından 10 Kasım 2009 tarihinde 2009/110 sayılı genelge yayınlanmıştır. Sözü geçen genelgede aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

 

 

Bilindiği üzere, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu hakkında 6 Sıra No.lu Tebliğde, kabul kredili,vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatların kaynak kullanımı destekleme fonu ( KKDF) kesintisine bağlı olduğu hükme bağlanmıştır. Bedelin ithalden önce ödendiği uluslar arası ithalatta kullanılan ödeme şekillerinden “peşin”, “akreditifli” ve “vesaik mukabili” ödeme şekilleri ise KKDF kesintisine tabi olmamaktadır.

Gümrük Yönetmeliği’nin mülga 126. maddesine göre beyana ilişkin bilgilerin sisteme girilmesi ve sistem tarafından tescil tarihi ve sayısı verilmesiyle tescil edilen beyannamenin kağıt nüshaları, ekleri ile birlikte gümrük kabul memuruna verilmekte; bu itibarla ödemenin, KKDF kesintisine tabi olup olmadığının tespitinde tescil veya onay (kabul) tarihi (bu tarih dahil) dikkate alınmaktaydı.

Ancak, 7 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gümrük Yönetmeliği’nde “kabul” e ilişkin düzenleme çıkarılmıştır. Bu nedenle KKDF kesintisine tabi olmayan ödeme şekillerine göre gerçekleştirilen ithalatta mal bedelinin, proforma fatura veya kesin satış faturası tarihine bakılmaksızın serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil tarihinden önce (bu tarih dahil) ilgili bankaya yatırılması gerekmektedir.

Ayrıca ilgili banka tarafından da bu bedelin ,ihracatıyla transferinin en geç 2 iş günü içinde tamamlanmış olması gerekmektedir. Gümrük beyannamesinin tescil tarihinden önce (veya bu tarihte) mal bedeli yatırılmış olsa bile , banka tarafından 2 günlük valör tarihinden sonra bu bedelin ihracatçıya transfer edilmesi halinde olsa bahse konu ithalat işlemi KKDF kesintisine tabii olacaktır.

Sürelerin hesaplanmasında, işlemin yapıldığı gün hesaba katılmayacaktır. Ancak, hesaplanacak sürelerin son günü resmi tatile rastlarsa , süreler resmi tatili izleyen ilk iş gününün çalışma saati sonunda bitecektir.E&Y