Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekli aylıkları artacak PDF Yazdır e-Posta
05 Aralık 2009

Image

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2. Olağan Genel Kurulu dün Ankara'da kurum binasında yapıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Emekli aylıklarının iyileştirilmesine yönelik çalışma neticelenmek üzere." dedi.

Bakan Dinçer, bu açıklamayı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İkinci Olağan Genel Kurulu toplantısında yaptı. Bakanlığının işçi temsilcileri tarafından "çalışma" değil "çatışma" bakanlığı gibi gösterilmesinden yakınan Dinçer, "Konfederasyon yöneticilerimizin beni hayatta en çok karşı olduğum şeyle, çatışma kültürüyle itham etmeleri açıkça söyleyeyim ki çok ama çok haksızlık olmuştur." dedi. Kurumun bütçesinin 2010'da 118,7 milyar lira olacağını belirten Dinçer, kurumun gelirleri 86,9 milyar lira düzeyinde kalacağı için finansman açığının 31,8 milyar lira olacağının tahmin edildiğini kaydetti. Dinçer, istihdamın azalması ve kayıt dışı istihdam ile sağlık harcamalarının açıkta etkili olduğunu söyledi. Bu arada aralarında Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in bulunduğu konfederasyonlar ile bazı meslek örgütlerinin genel başkanları SGK Genel Kurulu'na katılmadı. Konfederasyon başkanlarınca, genel kurula katılmama gerekçesi olarak "Bakan Dinçer'in İŞKUR'un Genel Kurulu'ndaki konuşması'' ve genel kurulda sosyal tarafların konuşmalarının 5 dakika ile sınırlanması gösterildi.

Genel Kurul'da konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye'nin genç nüfusuna rağmen sosyal güvenlik sisteminin açıklar verdiğine dikkat çekti. Şimşek, "Şu anda bizim 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 6,8. 2037'de yüzde 14'e varacak. Bu genç nüfusa rağmen sosyal güvenlik sistemi muazzam açıklar veriyor. 2010'da 58 milyar lira bütçeden transfer yapacağız. Aslında bu kadar genç nüfusa sahip bir ülkede bırakın açığı, muazzam fazla olması lazım. Biz bu 58 milyar lirayı üniversite sistemimize aktarsak, dünyanın muhtemelen sayılı mükemmeliyet merkezlerinden oluruz." dedi. Şimşek, OECD'ye göre, en uzun süre emeklilik maaşı ödeyen ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

Genel kurulda yapılan seçim sonuçlarına göre işverenleri Tandoğan Tokgöz, işçileri Salih Kılıç, kamu görevlilerini Bircan Akyıldız, kendi namına çalışanları Şemsi Bayraktar ve emeklileri Kazım Ergün temsil edecek.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=923552&title=calisma-son-asamaya-geldi-emekli-ayliklari-artacak