Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Müjde! Birinci Geçicide Enflasyon Düzeltmesi Uygulanmayacak! İsteyen Mükellefler Enflasyon Düzeltmesi Uygulayabilir Mi? PDF Yazdır e-Posta
04 Mayıs 2024

2023 yılı kurumlar vergisi beyannameleri epeyce zaman aldı, 2023 kasım ayında taslak tebliğ ile gündeme oturan enflasyon düzeltmesini yakından takip ettik, konuyla ilgili düzenlemiş olduğumuz webinara ve blog yazımıza göz atabilirsiniz. Enflasyon düzeltmesi 555 no.lu tebliğ ve 165 no.lu sirküler kapsamında 20 sene sonra ilk defa uygulandı ve meslek mensuplarından gelen yoğun talepler sonucu beyanname verme tarihi 6 Mayıs’a uzatıldı.

Meslek mensuplarının beklediği en büyük haber ise enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde uygulanmamasıydı. Tam olarak istenen olmadı fakat birinci geçici vergi dönemi daha rahat geçecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün Resmi Gazete ‘de yayımlanan 560 no.lu tebliğ ile 213 sayılı Kanunun mükerrer 298’inci maddesinin 8’inci fıkrasında yer alan yetkisini kullanarak, 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde 9’uncu fıkrada sayılan altın, gümüş alım satım ve imalatı yapanları hariç tutarak, enflasyon düzeltmesi yapılmamasını uygun buldu.

560 no.lu tebliğ tam olarak ne diyor birlikte bakalım;

Mezkûr mevzuat uyarınca kapsam dâhilinde olan mükelleflerce 2024 hesap döneminin birinci geçici vergi döneminin (Ocak-Şubat-Mart) sonu itibarıyla, enflasyon düzeltmesi yapılmaması bu Tebliğin amacını ve kapsamını oluşturmaktadır.

Tebliğin 3’üncü Maddesinin 2’nci ve 3’üncü Fıkrası:

  • 2) ….. kapsam dâhilindeki mükelleflerin (213 sayılı Kanunun mükerrer 298’inci maddesinin (A) fıkrasının (9) numaralı bendi kapsamındaki mükellefler hariç) enflasyon düzeltmesi yapmaması uygun bulunmuştur.
  • 3) 2024 hesap döneminin birinci geçici vergi dönemi gelir/kurumlar beyannameleri ekine bilanço eklenmeyecek, enflasyon düzeltmesi yapılan izleyen geçici vergi dönemlerinde ise bu beyannamelere düzeltilmiş bilanço eklenecektir.

İsteyen mükellefler 2024 birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi uygulayabilecek mi?

  • Tebliğ “birinci geçici vergi dönemi için enflasyon düzeltmesi yapmayacaktır” demeyip, yapmak isteyenlere bir yol bırakmış olabilir mi? Öz kaynağı güçlü olup enflasyon düzeltmesi ile gider etkisi yaratan mükellefler bu yoldan faydalanabilir mi?

Enflasyon düzeltmesinin 2027 yılına kadar uygulanacağı ön görülüyor, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bu konuda uygulayıcı olan meslek mensuplarının sürecin sağlıklı yürütülmesi adına istişare içerisinde hareket edilmesi son derece önemli görülmektedir.

 

https://taxia.com.tr/blog-2024-28-mujde-birinci-gecicide-enflasyon-duzeltmesi-uygulanmayacak-617#