Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çeke hapis cezası tamamıyla kalkıyor PDF Yazdır e-Posta
03 Aralık 2009

Image

İş dünyasının önemli problemleri arasında yer alan çek için ekonomi yönetimi reel sektörü rahatlatacak bir adım atıyor. Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülen düzenlemeye göre iki yıl içerisinde borçlarını ödemek için savcılığa müracaat edenler cezaevinden çıkacak.

Borcun ödeme vadesini borçlu ile alacaklı belirleyecek. Çek yaprağına ilişkin garanti miktarında herhangi bir değişikliğin düşünülmediği düzenleme ile küçük esnaf rahatlatılacak. Çalışma, bütçenin ardından Meclis'in öncelikli maddeleri arasında yer alacak. Hapis cezasını ilkel bir kural olarak değerlendiren ekonomi yönetimi ise çek borçlarına yönelik hapis cezasını tamamen kaldırmayı planlıyor. Hükümet, iki yıl içerisinde hapis cezasını tamamen kaldırmak için yasal süreci de önümüzdeki yıl başlatacak.

Komisyonda görüşülen tasarı, hamiline yazılan çekleri de yeniden düzenliyor. Bu çeklerin kayıtdışına sebep olduğu dikkate alınarak, banka veya Merkez Bankası hamiline verilen çekler konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı bilgilendirilecek. Öte yandan Merkez Bankası, BDDK, Sermaye Piyasası Kurulu ve Hazine Müsteşarlığı vadeli çeklerin ticari kâğıda dönüştürülmesi konusunda çalışma yapacak. Geçen yıl 34 milyon 936 bin çek kullanılırken, 2009 Ekim sonu itibarıyla bu rakam 37 milyon 790 bin olarak gerçekleşti. Vadesinde ödenmeyen ve dava konusu yapılan çek sayısı ise yılın ilk on ayında 240 bini buluyor. Çek Kanunu'na muhalefetten mahkum olan ve hapis cezası çekenlerin sayısı ise geçen ay sonu itibarıyla 2 bin 116 kişi. Bu yıl verilen mahkumiyet sayısı ise 60 bini buldu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=922581&title=ceke-hapis-cezasi-tamamiyla-kalkiyor