Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçi şikâyetleri 15 günde mahkemeye gönderilecek PDF Yazdır e-Posta
30 Kasım 2009

Çalışma Bakanlığı, işvereniyle anlaşmazlığa düşen, işten atılan 40 bin işçinin alacaklarıyla ilgili şikâyetlerini 15 gün içinde sonuçlandırmak için harekete geçti.

Çalışma Bakanlığı, işverenle anlaşmazlığa düşen ve çoğu işten atılan 40 bin şikâyeti sonuçlandırmak için yetki devrine gitti. Böylece bakanlık işçilerin şikâyetini 15 günde sonuçlandırma yükümlülüğünü yerine getirebilecek. İşçi şikâyetleri en fazla mesai alacakları, çalışma süreleri ve kıdem tazminatında yoğunlaşıyor. Halen bakanlıkta 40 bin işçi şikâyeti bekliyor. Bakanlık, işçi şikâyetlerini hızla sonuçlandırabilmek için yetki devrine gitti. İş müfettişlerinde olan işçi şikâyetlerini sonuçlandırma yetkisi, bölge müdürlüklerine devredildi. Böylece işçi şikâyetlerinin hızla sonuçlanması sağlanacak. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in talimatıyla biriken bu şikâyetlerin hızla sonuçlandırılması için ilgili birime personel takviyesi de yapıldı.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle işten çıkarmaların artması, beraberinde işçi şikâyetlerinin yığılması sonucunu doğurdu. İşten çıkarılan çok sayıda çalışan alacakları eksik ödendiği ve özellikle de kıdem tazminatını alamadığı gerekçesiyle Çalışma Bakanlığı'nın kapısını çaldı. Yaklaşık 600 iş müfettişi ile başvuruları takip ve sonuçlandırması gereken Çalışma Bakanlığı, şikâyetlere yetişemiyor. 5-6 ay önce başvuruda bulunmasına rağmen sonuç alamayan çok sayıda çalışan, hem işini kaybetmenin hem de haklarını alamamanın sıkıntısını yaşıyor.

İş Mahkemeleri Kanunu'na göre işçi şikâyetlerinin kesin çözüm yeri mahkemeler. Bakanlığın, 15 günde sonuçlandırılamayan şikâyetleri mahkemeye intikal ettirmesi gerekiyor. Ancak bakanlıktaki iş yükü nedeniyle bugüne kadar çok sayıda dosya, 15 günlük süre geçmesine karşın sonuçlandırılamadığı gibi mahkemeye de intikal ettirilmedi. Bu durum, hak kayıplarının doğmasına yol açıyor. İş müfettişlerinde olan şikâyetleri sonuçlandırma yetkisinin bölge müdürlüklerine devredilmesiyle birlikte daha hızlı sonuç alınacak. Bölge müdürlükleri, şikâyet sahibi işçiye 15 günde cevap verecek. Ya sorununu çözecek ya da iş mahkemesine yönlendirecek. Halen birikmiş 40 bine yakın şikâyetin de yıl sonuna kadar sonuçlandırılması amaçlanıyor.

 

Ağır işlerde kimse çalışmak istemiyor

-Türkiye İş Kurumu'nun (İşkur) işgücü piyasası üzerine yaptığı bir araştırma bedenen yapılması zor işlerde kimsenin çalışmak istemediğini ortaya koydu. 17 Nisan-30 Mayıs 2009 tarihleri arasında Türkiye'nin 81 ilindeki tüm kamu ve özel işyerlerinde gerçekleştirilen araştırmada söz konusu işyerlerinde toplam 4 milyon 872 bin 408 kişinin çalıştığı belirlenirken, 23 bin 126 açık iş pozisyonu tespit edildi. Toplam 275 bin 99 işyerinin katıldığı çalışmada açık bulunan pozisyonların yapılması zor işlerde ortaya çıktığı vurgulandı. Yapılması zor işler de ilk 10, 'beden işçisi, yolcu taşıma şoförü, makineci, yük taşıma şoförü, güvenlik görevlisi, satış elemanı, hemşire, dikiş makinesi operatörü, garson ve temizlik görevlisi' olarak sıralandı. İşyerlerinde çalışanların yüzde 76'sını erkekler, yüzde 24'ünü kadınlar oluşturuyor. Kadınların yüzde 14,9'u tekstil ve tekstil ürünleri imalatı sektöründe çalışıyor. Araştırmada istihdamda en çok artış beklenen meslekler de konfeksiyon işçisi, kasiyer, güvenlik görevlisi, dikiş makinesi operatörü ve telefon santral operatörlüğü olarak belirlendi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=921484&title=isci-sik%E2yetleri-15-gunde-mahkemeye-gonderilecek