Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Havuz sistemi kuruluyor, vergi cezasında ayrımcılık tartışmaları bitecek PDF Yazdır e-Posta
01 Kasım 2009

Image

Maliye Bakanlığı, vergi daireleri ile vergi mükellefleri arasında tartışmalara yol açan 'mukteza' sistemini yeniden düzenlemek için harekete geçti. Düzenlemeyle aynı konular için vergi daireleri tarafından farklı muktezalar verilmesi önlenecek.

Böylece bu konuda standart birliği sağlanacak. Mukteza, kısaca kanunları anlayamayan mükellefler için Maliye Bakanlığı tarafından kişinin isteği üzerine verilen ve kişiye özel olan basitleştirilmiş metinler olarak adlandırılıyor. Uygulamada aynı konu için farklı muktezalar verilebiliyor. Bu da özellikle vergi cezalarının hesaplanması gibi konularda sorunlara yol açıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'nın üzerinde çalıştığı yeni düzenleme ile ortak bir mukteza havuzu oluşturulacak. Böylece aynı konuda İdare'den farklı bir yazılı görüş alınamayacak. Komisyonun onayı ile verilen herhangi bir mukteza, dev şirketler için ne ise KOBİ'ler için de aynı şekilde uygulanacak. Mükelleflerin kafasında 'ayrımcılık yapılıyor' şüphesi ortadan kalkacak. İdarenin vergiye ilişkin tek bir standardı olacak. Önümüzdeki yıl uygulamaya geçmesi hedeflenen sistem sayesinde öncelikle sıfırdan verilen tüm muktezalar havuzda toplanacak. Herhangi bir işletme için belirlenen mukteza ne ise ilave bir görüş için GİB'in kapısı tekrar çalınmayacak. Mükellef yazılı görüş almak istediği konuyla ilgili olarak internette yayımlanacak mukteza örneklerini referans olarak kabul edecek.

Geçmiş yıllarda vergi dairelerinin yanı sıra merkezde de aynı konu hakkında farklı görüşler verilebildiğine dikkat çeken üst düzey bir Maliye yetkilisi, "Bakanlıkta dahi aynı konuya ilişkin olarak iki üç farklı görüş ortaya çıkabiliyordu. Aynı işlem için bir şirket yüklü miktarda vergi cezası öderken bir diğeri daha az bir ceza ile kurtulabiliyordu. Yeni sistem herkese eşit olacak. Ayrıca sıkça gündeme gelen vergi cezalarına ilişkin tartışmaların da önüne geçilecek." değerlendirmesini yaptı. Mevcut uygulamada vergi dairesi başkanlıklarının da merkezin onayı ile görüş verebildiğine dikkat çeken aynı yetkili, "Örneğin aynı konuyla ilgili Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nın görüşü ile Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı'nın verdiği görüş bazen çelişebiliyor. Yeni sistem bu tür olayların önüne geçecek." açıklamasını yaptı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=910300&title=havuz-sistemi-kuruluyor-vergi-cezasinda-ayrimcilik-tartismalari-bitecek