Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye, yeni programı başarıyla uygularsa kredi notu yükselecek PDF Yazdır e-Posta
21 Eylül 2009

İflas eden İzlanda'ya bile Türkiye'den daha iyi kredi notu veren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından notartırım sinyali geldi.

Hükümetin geçen hafta açıkladığı Orta Vadeli Program'ı ciddi bir şekilde uygulaması ve malîkurala geçmesi halinde, kredi notu 'güvenle yatırım yapılabilir' anlamına gelen 'BBB' düzeyine yükseltilecek.

Türkiye'nin kredi (reyting) notu, son ekonomik gelişmelerle yükselme trendine girdi. Uluslararası derecelendirme kuruluşları ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'na (OECD) göre, Türkiye'nin, hükümetin geçen hafta açıkladığı Orta Vadeli Program'ı ciddi bir şekilde uygulaması ve mali kurala geçmesi halinde, kredi notu 'güvenle yatırım yapılabilir' anlamına gelen 'BBB' düzeyine yükseltilecek. Kredi notundaki artış, Hazine ve özel sektörün, uluslararası piyasalardan daha düşük maliyetlerle ve daha uzun borçlanmasına imkân tanıyacak. Reyting kuruluşlarının analistleri, Türkiye'nin kredi notunun ağırlık olarak borç rasyosuyla alakalı olduğunu belirterek, Orta Vadeli Program'ın ardından, mali kurala geçilmesiyle, borç rasyosunun milli gelire oranının ana gösterge olacağını, bu arada borcun vade yapısının da uzamasıyla kredi notunun yükseleceğini vurguluyor. Analistler, küresel kriz döneminde, Türkiye'nin 'olumlu' görünüme sahip ender ülkelerden olduğunu, bunun da potansiyel kredi notu artışı için önemli bir gösterge olduğunu kaydediyor.

 

Türkiye'ye göre 20 kat borçlu, 2 kat fazla cari açık veren İzlanda iflas etti. Reyting kuruluşları hemen not düşürdü ama İzlanda'ya yine yatırım yapılabilir ülke notu verildi. Türkiye, tüm olumlu verilere rağmen spekülatif sayılıyor. Üç reyting kuruluşundan Moody's İzlanda'yı BAA1, S&P BBB-, Fitch ise BBB- olarak derecelendiriyor.

OECD'ye göre de Türkiye, küresel kriz döneminde, özellikle mali sektördeki yapısı itibarıyla daha yüksek bir kredi notunu hak ediyor. OECD'nin risk kategorisinde yaptığı iyileştirme, Türkiye'nin halen BB (-) düzeyindeki kredi notunun da yükselmesine katkıda bulunacak. OECD'nin Türkiye'yi, risk kategorisinde 5 düzeyinden 4 düzeyine yükseltmesi, kredi kuruluşlarının, Türkiye'nin mevcut kredi notunu yeniden değerlendirmelerine imkan tanıyacak. OECD'de 4. kategoride bulunan Mısır'ın bile BB notuna sahip olduğu belirtilirken, Türkiye'nin notunun, olumlu izlemenin ardından, ilk aşamada bir basamak artırılarak BB'ye yükseltilebileceği ifade ediliyor. Ardından kısa sürede de BBB kademesine yükseltilebileceği ifade ediliyor.

Reyting kuruluşları, borçlunun anapara ve faiz yükümlülüklerini ödeme isteği ve kabiliyetinin zamanında ve tam olarak yerine getirilip getirilememesini ölçen bir araç olarak görülüyor. Derecelendirmenin en hassas konuları, ödeme isteği ve kabiliyeti olarak belirtiliyor. Derecelendirme tek bir işlem, kuruluş veya ülke için yapılabiliyor. Ölçüm sırasında geçmişe yönelik 15-20 yıllık bir veri tabanı kullanılıyor ve 'risk faktörü' ölçülüyor. Ülke risklerini ölçerken genelde ekonomik ve politik risk faktörlerine bakılıyor. Ekonomik risk başlığı altında incelenen temel göstergeler 'döviz cinsinden nakit akış düzeni, borç rasyoları, ihracatın büyümesi, ödemeler dengesi, cari işlemler dengesi, rezervlerin durumu ve gelişmesi, büyüme hızı, toplam tasarruflar, kamu sektörünün mali açıkları, yatırımlar ve enflasyon' olarak sıralanıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=894593&title=turkiye-yeni-programi-basariyla-uygularsa-kredi-notu-yukselecek