Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergiden muaf kadına isteğe bağlı sigorta PDF Yazdır e-Posta
27 Nisan 2009

Image

1 Ekim 2008 itibariyle yürürlüğe giren "Sosyal Güvenlik Reformu"nda vergiden muaf kadınlarımıza isteğe bağlı sigortaya girmeleri halinde daha az prim ödemek suretiyle her ay için 30 sigorta günü kazanmaları olanağı getirildi.

Dahası bu olanak yaklaşık 10-15 yıl sürecek.

Vergiden muaf kadın sigortalılar kimlerdir

Burada sözü edilenler, Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen işler yapanlardır. Bunlar ise; evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlardan bu ürünleri, pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satanlardır.

5510 sayılı Kanundaki düzenleme

5510 sayılı Kanunun geçici 16. maddesi ile 01/10/2008 tarihinden önce 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen vergiden muaf işleri hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını ve 01/10/2008 tarihinden sonra da yapmaya devam ettiklerini vergi dairelerinden alacakları yazı ile belgeleyen kadınlar prime esas günlük kazanç alt sınırının 15 katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan arttırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi ödeyebileceklerdir.

Ne kadar sigorta primi ödeyecekler

İsteğe bağlı sigortaya giren kadınlarımız, her yıl değişmekle birlikte, benzer koşullarda sisteme girmemiş olanlardan oldukça düşük prim ödeyecekler. Örneğin, 2009'da günlük asgari ücretin 16 katının %32'sini prim olarak ödeyeceklerdir. Yani, 2009'un ilk altı ayında, 22,20x16x%32=113,66 TL isteğe bağlı sigorta primi ödenebilecek. Aynı dönemde vergiden muaf olmaksızın isteğe bağlı sigortaya girmiş olanlar ise 666x%32=213,12 TL prim ödemektedirler. Görüldüğü üzere neredeyse yarı yarıya fark bulunmaktadır.

Kontrol memurları da araştıracak

Belirtilen avantajdan yararlanmak için SGK'ya başvuranlara, vergi dairesinden vergiden muaf olarak sözü edilen işleri 01/10/2008 öncesinde ve sonrasında yaptığına dair yazı almaları istenmektedir. Vergi dairelerinden verilen yazılarda ise, çoğunlukla kişinin vergi muafiyetine yer verilmekte, ama 01/10/2008 öncesinde ve sonrasında söz konusu işi yaptığına değinilmemektedir. SGK bundan kaynaklanan mağduriyetleri kaldırmak için, vergi dairelerinden muafiyet yazısını getirenlerin, 01/10/2008 öncesinde ve sonrasında söz konusu işi yapıp yapmadıklarını kendisi kontrol memurları ile araştırmaya başlamıştır. Şüphesiz bu uygulama, belirtilen haktan yararlanmayı nisbi olarak kolaylaştıracaktır.

Asgari işçilik uzlaşma yönetmeliği yayınlandı

Sözü edilen Yönetmelik 25 Nisan 2008 tarihi Resmi Gazetede yayınlanarak 01/10/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, SGK müfettişleri tarafından devamlı işyerlerine yönelik olarak yapılan asgari işçilik incelemelerinde tespit edilen fark matrahlardan dolayı hesaplanacak prim, gecikme zammı, gecikme cezası ve idari para cezalarında işverenler ile SGK uzlaşmaya gidebilecek. Bunun için raporun SGK il müdürlüklerine gitmeden işverenlerin yazılı başvuru yapması gerekmektedir. Uzlaşma toplantılarına ise SMMM de katılabilecek.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=11518967&yazarid=284&tarih=2009-04-27