Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekli olup çalışandan kesilen destek primi PDF Yazdır e-Posta
06 Nisan 2009

Image

Ülkemizde emekliler genel olarak hayat şartlarının zorluğu ve emekli aylıklarının düşük olması gibi sebeplerle çalışmalarını sürdürürler.

Ancak, anayasal hak olarak çalışma hakkı kanunla yasaklanamayacağından, tercih edilen iktisadi ve sosyal  politikalara uygun olarak kanunlarla “zorlaştırılabilir”.

Bu yollardan birisi de emekli aylığı alanların yeniden çalışmaları için bunlardan sosyal güvenlik destek primi adı altında prim alınmasıdır.Böylece ,yurttaşın emekli aylığının kesilmemesi için çalışmaktan vazgeçilmesi beklenir.

Örneğin; SGK, emekli olup ta işyeri açıp vergi mükellefi olanlar  yada şirket ortağı olarak çalışmaya  devam edenlerin , emekli aylıklarından destek prim kesmektedir.

Kesinti ne kadardır

Bu şekilde çalışanların emekli aylıklarından kesilen destek primi oranı genel olarak %15’ tir.Ancak,bu orana kademeli bir geçiş sürecinde ulaşılacaktır. Şöyle ki ; 2009 yılında bu oran %13, 2010 yılında %14 ve 2011 yılı ve sonrasında  da hep %15 olarak uygulanacaktır.Şu halde , diyelim 700 TL emekli aylığı alan bir yurttaşımız, bir şirkete ortak olursa yada işyeri iş yeri açıp vergi mükellefi olur ise, 2009 yılında emekli aylığından (700x%13 = 91 TL ) sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

Bu kesintiyi SGK kendisi yapacaktır.Emekli aylığı arttıkça kesilecek destek primi ise artacaktır.

Kesintinin üst sınırı yok mu

Örneğin , Emekli Sandığı emeklisi olup 3000 TL emekli aylığı alan bir yurttaşımız şirket ortağı olarak çalışıyor ise , 2009 yılında aylığından kesilecek destek primi tutarı (3000x%13=390 TL) mi olacaktır!

Hayır diyebiliriz.

Çünkü ; destek primi olarak emekli aylığından kesilecek tutarın bir üst sınırı vardır.O da ; kesilecek destek primi tutarı Bağ-kur emeklilerine  ilgili yılın ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek  sosyal güvenlik destek priminden fazla olmayacağıdır. O da 2009 yılında aylıklardan kesilecek destek primi miktarı 253,43 TL ‘den fazla olmayacaktır.

Emekli çalışan faaliyetine  ara verirse ne olacak ?

Soruyu daha uzun soralım : Emekli olup açtığı iş yerinden dolayı vergi mükellefi olan bir yurttaşımız , yılın bütün aylarında faaliyet yürütmüyor  ise SGK yine de emekli aylığından kesinti yapmaya devam edecek mi?

Bu durumda , vergi mükellefiyeti sona ermediği müddetçe SGK kesintiye devam edecek.Uygulama adaletsiz görünüyor şüphesiz.Ancak, bu durumda olanların kesintiden kurtulma imkanları da var!.....

Örneğin, emekli yurttaşımız Çeşme’ de bir işyeri açmış ve tatil döneminde faaliyet yürütüyor, yılın döneminde ise faaliyetlerine ara verip İzmir’ e dönüyor ise, bu dönemde emekli aylığından kesinti yapılmaması için yapması gereken şu: İlgili vergi dairesinden  alacağı belge ile  faaliyette bulunmadığı/ bulunamayacağı süreleri SGK’ya ispat ederse bu sürelerde kesinti yapılmaz.

Kaynak, Hürriyet