Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
10 TL ve altındaki vergi borçları siliniyor PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2009

Image

'Devlet 5 liralık alacağı için 15 liralık posta masrafı yaptı' şeklindeki haberler artık son bulacak. Maliye Bakanlığı, takip ve tahsil masrafı daha fazla tuttuğu için 10 TL'ye kadar olan ödenmemiş vergi borçlarını silme kararı aldı. Diğer bir deyişle devlet, 'astarı yüzünden pahalıya gelen' alacaklarının peşine düşmeyecek.

Söz konusu düzenleme, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından yayımlanan bir iç genelge ile duyuruldu. Genelgeye göre 10 TL'ye kadar olan vergi borçları silinecek. Nüfus idaresi ve askerlik cezası gibi diğer amme alacaklarından kaynaklanan borçlarda ise bu rakam 20 liranın altı için uygulanacak. Düzenlemenin tasarruf amaçlı yapıldığına dikkat çeken Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, "Bazen tahsilat yapılacak miktardan daha çok masraf edilebiliyor. Örneğin 7 TL'lik bir vergi borcu için birkaç sefer taahhütlü mektup gönderiyoruz. Böyle olunca da astarı yüzünden pahalı hale geliyor." dedi.

 

Tahsil imkansızlığı sebebiyle terkin ile ilgili dün yayımlanan iç tahsilat genelgesi 30 Mart Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek. Genelgede "Yapılacak takip sonunda tahsili imkânsız veya tahsili için yapılacak giderlerin alacaktan fazla bulunduğu anlaşılan ve 213 sayılı kanun kapsamına giren amme alacaklarında 10 Türk Lirası'na (10 lira dahil), diğer amme alacaklarında 20 Türk Lirası'na (20 lira dahil) kadar amme alacakları, amme idarelerince terkin yetkisini haiz olanlar tarafından tahsil zamanaşımı süresi beklenilmeksizin terkin olunabilir. Bakanlar Kurulu, bu tutarları topluca veya ayrı ayrı on katına kadar artırmaya yetkilidir." ifadelerine yer verildi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=831074&title=10-tl-ve-altindaki-vergi-borclari-siliniyor