Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taksiciye "güvenli ve vergisiz" oto geliyor PDF Yazdır e-Posta
19 Ocak 2009

Image

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, taksici esnafının "güvenlik bölmeli ve kurşun geçirmez camlı" araçlara geçiş yapması için bir defaya mahsus ÖTV ve KDV muafiyeti getirecek çalışmayı tamamladıklarını açıkladı.

Bu konunun yakında Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısı’nda nihai şeklini alacağını belirten Çağlayan, "Taksici esnafımızın can güvenliği öteden beri önemli problemdir. Esnaf Sanatkar Değişim Dönüşüm Destek Eylem Planı (ESDEP) yaptık ve önceki EKK’ya sunduk. Şimdi taksici esnafımız için yaptığımız bu özel çalışmayı da tamamladık ve EKK’ya götürüyoruz. Ardından idari, mali ve hukuki düzenlemeler olacak" dedi. Halen Türkiye genelinde 72 bin 422 adet taksi bulunduğunu belirten Bakan Çağlayan şöyle konuştu: "Taksici esnafımızın bir kereye mahsus güvenli bir araç almasını istiyoruz ve bunu da ÖTV ve KDV ödemeden yapabilmesi için gerekli çalışmaları tamamladık. Maliye Bakanlığımız da konuya sıcak bakıyor. Çünkü proje, aynı zamanda kriz nedeniyle ciddi iç talep yetersizliği yaşayan Türk otomotiv sektörü için de arzulanan talep ivmesini sağlayabilir." Bakanlık olarak bu proje kapsamında alınacak araçların Türkiye’de üretilen araçlar olmasını benimsediklerini de söyleyen Zafer Çağlayan, "Finansman için bankalar ve otomotiv şirketleri de devreye girebilir. Biz de Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ve KOSGEB’in kaynaklarını uygun faizlerle proje için devreye sokarız. Sanıyorum konu 1 hafta içinde EKK’da sonuca bağlanır" diye konuştu.

Taksilerin yarısı 4 ilde

Türkiye genelinde halen 72 bin 422 tane taksi var. İstanbul’da 19 bin 210, Antalya’da 7 bin 698, Ankara’da 7 bin 660 adet, İzmir’de 4 bin 242 adet taksi bulunuyor ve bu 4 ildeki taksilerin toplamı Türkiye toplamının yarısından fazla. Taksici esnafına vergisiz güvenli araç alım imkanı getiren çalışma tamamlandığında en hızlı dönüşümün İstanbul’da yaşanması bekleniyor.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/10803605.asp?gid=254