Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Esnaf tefeciye itiliyor PDF Yazdır e-Posta
31 Aralık 2008
Image
Bankadan 'hayır' yanıtı alan sicili kötü esnaf tefeciye gidiyor ve % 2.5 faiz yerine yüzde 6 ile borçlanıyor, özellikle Kredileri geri isteyen AK BANK' a mı kara banka mı, bankaların gerçek yüzü ortaya çıkıyor.
 

Piyasadaki nakit sıkışıklığı, esnafı yeniden tefecilere yöneltti. Kriz nedeniyle kredi vermekte temkinli davranan bankalar, firmaların bilançosuna ya da siciline bakıyor. Bankadan “hayır” yanıtını alan esnaf yüksek faizle tefeciye yöneliyor. Bankaların ortalama aylık faiz oranları 2-2.5 arasındayken; aylık yüzde 6-8 arasında değişen faizlerle para veren tefeciler, piyasadaki çekleri de yüksek kesintilerle kırıyor.

İKRAZATÇILARA DİKKAT
Tefecilerin yanı sıra “ikrazat” adı altında çalışan firmalar da yine yüksek faizlerle esnafı borç sarmalına sokuyor. Günlük gazetelere ilanlar vererek müşteri bulan ikrazatçılar yüzde 3.83 faizle, vergiler ve komisyon hariç müşteri çeklerini kırma sözü veriyor.

“Gayrimenkul teminatıyla faturalı, sözleşmeli ödünç para verilir” ibarelerinin yer aldığı ilanlara çok sayıda başvuru yapılıyor. Kendilerine çok sayıda mail ve mektup geldiğini belirten TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın para bulmak için her yolu denediğini ifade etti. Çok sayıda esnafın işini devretme ve gelecek parayla borçlarını kapama yolunu denediğini ifade eden Palandöken, “2 milyon kayıtlı esnaf büyük bir sıkıntı yaşıyor. Büfecisi, kuruyemişçisi, dükkan sahibi borçlarını ödeyemiyor. Tefeciye, ikrazatçıya gidiyor, kredi kartı ile para döndürüyor. Günü kurtarmak için en kötü yolu bile deniyor. Ama sonuçta batmaktan kurtulamıyor” diye konuştu.

AİLEVİ FELAKETLER
KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, kredi bulamayan KOBİ’lerin alternatif olarak kredi kartları ile sanal alışveriş yapmak durumunda kaldıklarını savunarak, piyasadaki likidite darlığının herkesten çok tefeciyi memnun ettiğini öne sürdü. Günü gelen çekleri ödeyemeyen KOBİ’lerin katmerli faiz ödeyerek ve yeni çeklerle takas ederek borcunu sürekli ötelediğini bildiren Özgenç, borç sarmalından çıkamamanın ailevi felaketlere sebep olduğunu ileri sürdü.

35 BiN YTL’LiK ÇEKiN 7 BiNiNi TEFECi KAPTI
Küçük esnaf, şu anda çoğunlukla 3-4 ay vadeli çekleri için tefecinin yolunu tutuyor. Beklemeye tahammülü olmayan, borçluları kapıda olan esnaf, çek tahsilatından kesintiye katlanıyor. Kağıthane’de düğmecilik yapan bir esnaf, BUGÜN’e 35 bin YTL’lik çekini tavsiye üzerine tefeciye bozdurduğunu şöyle anlattı: “Borcum vardı. Acil para gerekiyordu. Tefeciye gittim. 7 bin 350 YTL’yi anında kestiler. Elime 27 bin 650 YTL para geçti. Şimdilik atlattım. Ama bu beni en fazla bir ay götürür.”

http://www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=49668