Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hata düzeltildi, 283 bin kişi daha KEY paralarını alacak PDF Yazdır e-Posta
18 Aralık 2008

Image

Geçen yaz başlatılan ödemelerde Konut Edindirme Yardımı (KEY) parasını alamayanlara müjdeli haber geldi. Kayıtlardaki hatalar düzeltildi. TC kimlik No'su bulunmadığı için KEY listesinde yer almayanların mağduriyeti de giderildi.

Gelecek ay yaklaşık 283 bin kişiye daha ödeme yapılacak. 28 Temmuz'da başlayan KEY ödeme sürecinde, şimdiye kadar 5 milyon 95 bin kişiye toplam 2 milyar 387,7 milyon yeni lira ödenmişti. Toplam 8,5 milyon hak sahibi ilan edilirken, bu kişilere toplam 2,8 milyar YTL ödenmesi öngörülüyordu.

Emekli Sandığı, TC kimlik numarası bulunmadığı için KEY parası alamayan 43 bin 730 kişiye ilişkin sorunu çözdü. Sosyal Sigortalar Kurumu da 238 bin 937 kişinin hatalı kaydını düzeltti. Böylece, toplam 282 bin 667 kişiye ödeme yapılabilmesine imkân sağlayan yeni bir liste oluşturuldu. Liste, KEY ödemelerinin bürokratik takibini yapan tasfiye halindeki Emlak Bankası ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na gönderildi. Emlak Konut yetkilileri yeni listenin muhtemelen ocak ayının ilk yarısında Resmi Gazete'de yayımlanarak, ödemelerinin bu sürede yapılabileceğini açıkladı. Ödemeler Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), KEY listelerinde ismi bulunduğu halde ödeme miktarına itiraz edenlere ilişkin çalışmalarını da sürdürüyor. Yüz binlerce kişinin itirazda bulunması sebebiyle, 28 Aralık'a kadar tamamlanması gereken listeleme çalışmasının yetişmeyeceği belirtiliyor. SGK, bu sürenin en az 2 ay uzatılması talebiyle Hazine'ye bir yazı yazdı. Ancak süre uzatımı için yasa değişikliği gerekiyor. SGK yetkilileri, yanlış veya eksik bildirim nedeniyle çok sayıda kişinin çalıştığı kurumlar aleyhine dava açtığını ve bunların sonuçlanmasının da zaman alacağını bildirdi. Yetkililer, her şeye rağmen süre uzatımı olmasa bile, şimdiye kadar yapılan çalışmalara istinaden hazırlanacak listenin tasfiye halindeki Emlak Bankası'na gönderilebileceğini kaydetti.

Mahkemeler ise, yanlış ve eksik bildirim sebebiyle açılan davalar için Emlak Bankası'ndan söz konusu kayıtları istiyor. Dava sayısı çok fazla olduğu için bankanın çalışamaz hale geldiği belirtiliyor. Yetkililer, KEY'e ilişkin kayıtların öncelikle kurumların saymanlıklarında tutulmuş olması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu arada askerliğini yedek subay olarak yapan bazı kişiler, KEY paralarını alamadı. Görev yaptıkları birliklere itiraz eden bu kişilere, 'Komutanlığın arşiv kayıtlarında söz konusu dönemin KEY kesintilerine ilişkin belgeye ulaşılamadığı' yönünde yazı verildi. Ankara, aa

Memur, enflasyon farkında ısrarlı

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (Haksen), memur maaşlarına 2008'in ikinci yarısında yapılan yüzde 4'lük artışın, enflasyonun altında kalması halinde fark zammı istedi. Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderdi. Mektupta, kamu görevlilerine 2008 yılındaki enflasyon farkının ödenmesi talep edildi. Hükümet, memur sendikalarıyla geçen yıl yürütülen toplu görüşmelerde zammın enflasyonu geçmesi halinde aradaki farkın verileceğini açıklamıştı. Bu çerçevede de 2008'in ilk yarısı için fark zammı yapılmıştı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=771367&title=hata-duzeltildi-283-bin-kisi-daha-key-paralarini-alacak