Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi borçlarına düşük faiz ve taksit kolaylığı getirildi PDF Yazdır e-Posta
24 Ekim 2008

Image

Vergi borçlarını süresinde ödeyememiş olanlara ödemede kolaylık sağlayan Tahsilât Genel Tebliği Resmi Gazetede yayımlandı

Vergi borçlarını süresinde ödeyememiş mükelleflere ödemede kolaylık sağlamak amacıyla hazırlanmakta olduğu Gelir İdaresi Başkanlığınca 28.10.2008 tarihinde duyurulan ve bizim de aynı tarihli Bültenle duyurduğumuz Tahsilât Genel Tebliği 30.10.2008 tarih ve 27039 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

Tebliğ ile Maliye Bakanlığı kendisine verilen yetkiyi kullanarak, tecil ve taksitlendirme müessesesinden, zor durumda olan borçluların yararlanarak borçlarını ödemelerine imkân tanımak ve amme alacaklarının bir an önce Hazineye intikalini sağlamak amacıyla vergi dairelerince takip ve tahsil edilen amme alacaklarının talep edilmesi halinde tecil ve taksitlendirmeye tabi tutulmasına olanak sağladı.

Aşağıda Tebliğ ile yapılan düzenleme açıklanacaktır.

1. Maliye Bakanlığı Yetkisi ve Yapılan Düzenleme

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 48. maddesi, zor durumda olan borçluların, borçlarını ödemelerine imkân tanımak amacıyla Maliye Bakanlığına tecil ve taksitlendirme yetkisi vermektedir.

Bakanlık bu yetkisini yayımladığı Tahsilât Genel Tebliğiyle kullanarak Bakanlığa bağlı vergi dairelerince takip ve tahsil edilen amme alacaklarının, talep edilmesi halinde Tebliğde belirlenen şartlarla tecil ve taksitlendirilmesine olanak sağlamıştır.

2. Tecil ve Taksitlendirme Kapsamına Alınan Alacaklar

Tebliğde yapılan düzenlemeyle tecil edilebilecek alacaklar;

  • 01.09.2008 tarihi itibariyle vadesi geldiği halde, 29.10.2008 tarihine kadar ödenmemiş olan,
  • Devlete ait olup Bakanlığa bağlı vergi dairelerince takip ve tahsil edilen,
  • 2008 yılı gelir ve kazançları için tahakkuk eden geçici vergi ve bu vergi ile birlikte ödenmesi gereken damga vergisi hariç,

tüm amme alacaklarıdır.

Buna göre, vadesi 1 Eylül 2008 tarihinden sonra olan alacaklar için yapılan tecil ve taksitlendirmeler Tebliğin kapsamına girmemekte olup, bu alacaklar için yapılan başvurular Seri: A Sıra No: 1 Tahsilat Genel Tebliğinde yer alan esaslar dahilinde değerlendirilecektir.

Öte yandan, 5736 sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun’un 1 ve 2. maddeleri kapsamında taksitlendirilen amme alacakları yeni düzenleme kapsamına girmemektedir.

3. Yazılı Başvuru Zorunluluğu

Tebliğ kapsamında tecil ve taksitlendirmelerden yararlanmak isteyenlerin bağlı oldukları vergi dairesine olan tüm borçları için yazılı talepte bulunmaları şarttır.

4. Başvuru Süresi ve Şekli

Tebliğ ile şartları belirlenen tecil ve taksitlendirmeden yararlanabilmek için 28 Kasım 2008 günü mesai saati bitimine kadar bağlı olunan vergi dairelerine yazılı olarak tecil ve taksitlendirme talebinde bulunulması gerekmektedir.

Birden fazla vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, her bir vergi dairesine olan borçları için ayrı talepte bulunmaları gerekmektedir.

Başvuruların posta yoluyla yapılması mümkün olup, bu takdirde başvuru dilekçelerinin taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi halinde postaya verildiği tarih, adi posta ile gönderilmesi halinde ise vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarih başvuru tarihi olarak dikkate alınmaktadır.

5. Taksit Süresi

Tebliğ ile mükelleflere borçlarını ödemede ilk taksit Aralık/2008 ayından başlamak ve eşit taksitler halinde olmak üzere 18 aylık ödeme süresi tanınmıştır.

6. Uygulanacak Tecil Faiz Oranı

Tecil edilen bu borçlara yıllık % 3 tecil faizi uygulanacaktır.

Tecil kapsamına alınacak borç asıllarına vade tarihlerinden müracaat tarihine kadar (bu tarih hariç) geçen süre için gecikme zammı uygulanacak ve taksitlendirilecek tutara ilave edilecektir.

7. Tecil ve Taksitlendirme Yetkisini Kullanacak Makam

Tebliğ kapsamında tecil ve taksitlendirmeden yararlanmak üzere başvuruda bulunanların, tecil talepleri alacağın tutarına bakılmaksızın vergi daireleri tarafından değerlendirilerek, Tebliğde yapılan açıklamalara göre sonuçlandırılacaktır.

Tecil edilen borçlar için mükelleflere vergi dairesince; ödenecek taksit tutarlarını, tecil faizi tutarlarını ve taksitlerin vade tarihlerini (vade tarihi olarak her ayın son iş günü belirtilecektir) gösteren yazı tebliğ edilecektir. Ayrıca, tebliğ edilen yazıda tecil edilen borçların tecil şartlarına uygun ödenmemesi halinde, tecil şartlarının ihlal edilmiş olacağı ve amme alacağının cebren takip ve tahsil edileceği hususuna yer verilecektir.

8. Daha Önce Tecil Edilen veya Tecil Talebinde Bulunulan Borçlar

Vadesi 01.09.2008 tarihinden önce olup, 29.10.2008 tarihinden önce;

a) Tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan amme alacaklarının, 29.10.2008 tarihinden sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarına, müracaat tarihlerinden 29.10.2008 tarihine kadar geçerli olan tecil faizi oranları, bu tarihten sonra ise Tebliğ ile belirlenen taksit süresi boyunca yıllık % 3 oranında tecil faizi hesaplanacaktır.

Bununla birlikte, borçları daha önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödemekte olan mükelleflerin, Tebliğden, verilecek tecil süresi için yararlanmak istemeleri halinde, bağlı oldukları vergi dairesine dilekçe ile başvurularını yapmaları gerekmektedir. Bu durumda kendilerine verilebilecek azami sürenin ilk müracaat tarihinden itibaren 36 ayı geçmemesi gerektiği gibi Tebliğde belirtilen 18 aylık taksit süresini de aşmaması gerekmektedir.

b) 6183 sayılı Kanun’un 48. maddesine göre tecil talebinde bulunan ancak talepleri değerlendirme aşamasında olan mükelleflerden Tebliğ hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, Tebliğde belirlenen sürede yazılı olarak ilgili vergi dairelerine başvurmaları gerekmektedir.

Bu çerçevede başvuruda bulunan mükelleflerin borçları için ilk müracaat tarihinden 29.10.2008 tarihine kadar geçerli olan tecil faizi oranları, bu tarihten sonra da yıllık % 3 oranında tecil faizi oranı uygulanacak ve taksitlendirmelerde ilk müracaat tarihinden itibaren 36 aylık süre ve Tebliğde belirtilen 18 aylık süre aşılmayacaktır.

9. Vadesi Geçmiş Borcunun Bulunmadığına Dair Yazı Alınması

Tebliğ kapsamında borçları taksitlendirilen mükelleflere, tecil ve taksitlendirilen borçlarının % 10’unu ödemiş olmaları ve vadesi geçmiş başkaca bir borcunun bulunmaması şartlarıyla vadesi geçmiş borcunun bulunmadığına dair yazı verilecektir.

10. Motorlu Taşıtlar Vergisi Borçlarının Tecili

Motorlu taşıtlar vergisi borcu olup Tebliğ kapsamında tecil ve taksitlendirmeden yararlanacakların, her bir taşıt itibariyle hesaplanacak toplam borç tutarı için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Tebliğ kapsamında motorlu taşıtlara ilişkin vergi ve diğer amme alacaklarının da tecili mümkün olmakla birlikte, bu türden borçları tecil edilmiş olanların, maliki oldukları taşıta ilişkin satış ya da devir yapabilmeleri için tecil edilen borçlarını defaten ödemeleri gerekmektedir.

11. Taksitlendirmelere Uygun Ödemede Bulunulmaması

Tebliğ kapsamında yapılan taksitlendirmelere uygun ödemede bulunulmaması halinde tecil ihlal edilmiş sayılmaktadır. Ancak taksitlendirme süresi içerisinde tecilin geçerli sayılması yönünde talepte bulunulması halinde bu talepler tecili yapan vergi dairelerince değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır.

İlgili vergi dairelerince tecilin geçerli sayılabilmesi için taksitlendirme süresi içerisinde en fazla 2 taksitin süresinde ödenmemesi ve tecil ihlaline neden olan taksit tutarlarının hesap edilecek tecil faizi ile birlikte tecilin geçerli sayıldığına ilişkin yazının tebliğ edildiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde ödenmesi şartları aranılacaktır.

Tecil ihlaline neden olan taksitin son taksit olması halinde, tecilin geçerli sayılmasına ilişkin taleplerin, en geç son taksit ödeme süresini izleyen ayın sonuna kadar yapılması gerekmekte olup, bu tarihten sonra yapılacak başvurular üzerine tecil geçerli sayılmayacaktır.

12. Diğer Hususlar

  • Tebliğde belirtilen sürede yapılmayan tecil ve taksitlendirme başvuruları Seri: A Sıra No:1 Tahsilat Genel Tebliğinde yer alan genel esaslar dahilinde değerlendirilecektir.
  • 6183 sayılı Kanun’un 48. maddesine göre tecil edilen amme alacaklarına ilişkin teminat uygulaması, 4 sıra no.lu Tebliğ kapsamında yapılan teciller için de geçerlidir.
  • 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6183 sayılı Kanun’da yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçılar, kanuni temsilciler ve ortaklar gibi asıl amme borçlusu dışında amme borçlusu sayılan kişiler de getirilen düzenlemeden sorumlu oldukları tutar için talepte bulunmaları halinde yararlanabileceklerdir.
  • Adi ortaklıklarda ve kollektif şirketlerde ortaklar ortaklığın ödenmemiş borçlarından müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarından, ortaklığın borçları için hisseleri nispetinde Tebliğ hükümlerinden yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ortaklar ortaklık borçlarının tamamı için Tebliğ ile getirilen düzenlemeden yararlanabileceklerdir.pwc

Genel Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

· Tahsilât Genel Tebliği (Seri: B Sıra No:4)

. Vergi Dairesine Olan Borçların 18 Ayda Yıllık %3 Faizle Taksitlendirilmesine İlişkin Başvurularda Kullanılacak Dilekçe