Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankaların dış borç ödemesi dövizin ateşini yine yükseltti PDF Yazdır e-Posta
13 Kasım 2008

Image

Uluslararası piyasalarda devam eden düşüşler ve yabancı yatırımcının çıkışı, döviz kurlarında tansiyonu yeniden artırdı. Bu hafta ve ay sonunda yoğunlaşan sendikasyon kredilerinden ötürü bankaların da talebiyle dolar kuru iki gün içinde 1,53 YTL'den 1,66 YTL'ye tırmandı.

Euro da 2,050 yeni lirayı geçti. Bankacılar, Merkez Bankası'nın müdahale etmemesi halinde bu sefer 1,70 kritik sınırının geçilebileceğini belirtiyor. Güne düşüş eğilimi ile 1,6 yeni liranın altında başlayan dolar, öğleye doğru yönünü yukarı çevirdi. Dünyada resesyon endişeleri kaynaklı tedirginliğin yanında gelişmekte olan ülkelere yönelik kredi notu indirimi tahminleri yerel para birimleri üzerinde baskı meydana getiriyor. Türkiye'de ayrıca bankaların yoğunlaşan sendikasyon ödemeleri, diğer para birimlerine göre YTL üzerinde daha büyük etki yapıyor. Dolarda son iki günde yaşanan çıkışın büyük bölümünün arkasında bugün ve yarın toplam 730 milyon dolarlık sendikasyon ödemesinin yattığını belirten uzmanlara göre önümüzdeki hafta rahatlama görülebilir. Ancak ay sonundaki 1,2 milyar dolarlık sendikasyon ödemesi yeni bir harekete sebep olabilir. Bankacılık sektörü 1,5 ayda 3,8 milyar dolar tutarındaki toplam sendikasyonların ödemesini veya yenilemesini gerçekleştirecek. Küresel durgunluk kaygılarıyla gelişmekte olan ekonomilerin piyasalarından çıkışların yansıması ve IMF ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ne şekilde gelişeceğine yönelik belirsizliğin etkisiyle bono bileşik faizi yarım puan artarak yüzde 22,51'den kapanırken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 2,11 değer kaybederek 25 bin 342,5 puana geriledi. Yabancı yatırımcıların çoğunun eylemsiz kalmak istediği piyasalarda işlem yoğunluğu azdı. Yatırımcılar piyasalar için oldukça yıkıcı geçen 2008'in kalan aylarında işlem yapmak yerine beklemeyi tercih ediyor ve küresel ekonominin karşısındaki durgunluğun ne kadar derin olduğunu kestirmeye çalışıyor.

Türkiye'nin notunu değiştirmedi

Moody's'in Türkiye analisti Kristin Lindow, Türkiye'nin kredi notu ve ekonomik görünümünü aynen korumaya devam ettiklerini söyledi. Türkiye ekonomisinde, kısa ve orta vadede belirli bir risk olduğunu ifade eden Lindow, ancak bu riskin halen 'Ba3' olan kredi notunu değiştirecek düzeyde olmadığını söyledi. Ekonomi Servisi

Piyasalarda dalgalanma sürüyor

Serbest piyasada dolar kuru iki gün içinde 1,53 YTL'den 1,66'ya çıktı. Euro ise 2,050 yeni liraya tırmandı. Amerikan Borsası Dow Jones yüzde 4,73 düştü. Avrupa ve Asya borsaları da büyük oranda değer kaybetti. Petrolün varili ise 52 dolara indi.

Bütçe açığı yüzde 60 azaldı

Küresel krizin etkileri Türkiye'de de hissedilmeye başlarken, bütçe sonuçları moral verdi. Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ocak-ekim döneminde bütçe açığının 4,9 milyar, faiz dışı fazlanın da 38,5 milyar YTL olduğu belirtildi. 10 aylık bütçe açığı, geçen yıla göre yüzde 60,2 düştü. Faiz dışı fazladaki artış ise yüzde 18,7'ye ulaştı. 10 ayda 180,6 milyar yeni lira gider olurken, bunun 43,3 milyar yeni lirası faiz ödemeleri için yapıldı. Bütçe gelirleri 175,7 milyar YTL'de kaldı. Maliye Bakanlığı, ekimde bütçenin 71 milyon YTL açık verdiğini ve faiz dışı fazlanın da 1 milyar 942 milyon yeni lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Malî disiplinden taviz verilmeksizin ilk 10 ayda elde edilen performansın yılın kalan iki ayında da sürdürüleceğini vurgulayan bakanlık, "Giderlerin yıl sonu hedefleri içinde kalması ve gelirlerin hedeflerimizle uyumlu biçimde gerçekleşmesi amacıyla gerekli her türlü tedbir alınacaktır." değerlendirmesini yaptı. Bu arada Türkiye'nin eylül ayı cari açığı da yüzde 60 azalarak 914 milyon dolara düştü. Açık, geçen yılın aynı döneminde 2 milyar 288 milyon dolar olmuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=759771&title=bankalarin-dis-borc-odemesi-dovizin-atesini-yine-yukseltti