Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
65 yaştan etkilenmemek için sigorta yaptıran 613 bin kişi primlerini yatırmıyor PDF Yazdır e-Posta
19 Ekim 2008

ImageYürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili tartışmalar sürerken Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verileri, reformun yasalaşma sürecinde 571 bin çocuğun sigorta sistemine kayıt yaptırdığını ortaya koydu.

Kurum, anne-babaların 65 yaştan etkilenmesin diye sigortalı yaptırdığı bu çocuklardan 10 bin 428'inin sigortasını iptal etti. Reformun yasalaşma süreci olan ocak-haziran döneminde bir milyon 608 bin kişi sigorta yaptırmıştı. SGK'dan edinilen bilgiye göre sigortalı sayısında özellikle nisan ayında patlama yaşandığı görülüyor. Nisanda 502 bini çocuk, toplam bir milyon 207 bin kişi sigortalı oldu. Ancak bu kişilerin önemli bir kısmı reformun yürürlüğe girmesinin ardından sistemden çıktı. Sigortalı sayısı yeni girişlerle artması gerekirken 65 yaştan etkilenmemek için sisteme giriş-çıkış yapanlar nedeniyle üç ayda 613 bin kişi azaldı. Öte yandan reformdan etkilenmemek için son gün 30 Nisan 2008 olmasına karşın SGK'nın verilerinde mayıs ve haziran ayında da bu amaçla çocuklara sigorta girişi yaptırıldığı görülüyor.

Sigorta sistemine giriş yaptıranlar arasında 15 ile 18 yaş arasındaki çocuklar önemli bir yer tutuyor. Ocak-haziran döneminde 15 ile 18 yaş arasında 429 bin çocuk sigorta yaptırdı. 0-15 yaş arasındaki çocuk sigortalıların toplamı ise 141 bin oldu. Çocuklar için sigorta girişinde bu denli büyük bir patlama yaşanması, SGK'yı harekete geçirdi. Yapılan denetimler neticesinde sigortalı olmasına karşın fiilî olarak çalışmadığı tespit edilen 10 bin 428 kişinin sigortası iptal edildi. 65 yaştan etkilenmek istemeyenlerin SGK'ya müracaatı, kurumda büyük bir iş yoğunluğuna yol açmıştı. Özellikle nisan ayının son günlerinde işe giriş bildirgesi vererek sigortalı olmak isteyenler il müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu. 30 Nisan'dan önce sigortalı olanlar, daha yüksek maaşla emekli olma hakkını elde etti. Ayrıca bu kişiler emekli olmak için 65 yaşı beklemeyecekler. Emeklilik için 7 bin 200 yerine 7 bin gün pirim ödeyecekler. Ayrıca emekli olduktan sonra çalışabilecekler.

Sosyal Güvenlik Reformu'ndan etkilenmemek için nisandan önce sigorta girişi yaptıran bir milyon 608 bin kişiden önemli bir kısmının sigortalılığını iptal ettirdiği ortaya çıktı. SGK'nın verilerine göre bu çıkışlar nedeniyle sigortalı sayısı üç ayda 613 bin kişi azaldı. Mayıs ayında 10 milyon 376 bin olan sigortalı sayısı, haziranda 9 milyon 846 bine geriledi. Bu rakam temmuzda ise 9 milyon 763 bin oldu. Böylece 65 yaştan etkilenmemek için giriş yapanların sigorta primlerini yatırmayı kesmesi, sigortalı işçi sayısını üç ayda 613 bin kişi azalttı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=750972&title=65-yastan-etkilenmemek-icin-sigorta-yaptiran-613-bin-kisi-primlerini-yatirmiyor