Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
7.000 TL Ve Üzeri Ödeme Ve Tahsilatların, Banka Ve Benzeri Finans Kurumlarından Tevsiki PDF Yazdır e-Posta
12 Haziran 2020

Image

Bu “Bilgi Notu”nda sizlere, tahsilat ve ödemelerin banka üzerinden yapılma zorunluluğuna ilişkin bilgileri (özet halinde)

KAPSAM

(VUK mükerrer md.257 ve 459 no.lu VUK Genel Tebliği) 7.000 TL’yi aşan her türlü ödeme ve tahsilatın banka, PTT ve Tebliğ’in 3-a maddesinde yer alan diğer finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur.

 Zorunluluğa uyması gereken mükellefler; başta fatura alma zorunluluğu bulunan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbapları olmak üzere Tebliğ’in 3-ç maddesinde sıralanmıştır.

 Aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarı 7.000 TL’yi aşması halinde her bir işlem tek başına 7.000 TL’nin altında kalsa dahi aşılan  işlemden itibaren tevsik zorunluluğu kapsamına girilmektedir. Örneğin; aynı gün 3.000 TL tutarında yapılacak 3 ödemede, 3’üncü ödemenin banka vb. üzerinden yapılması zorunludur.

 Bedelin  taksitli  ya  da  kısım  kısım  ödenmesi halinde toplam bedel 7.000 TL’nin üzerinde ise taksit ödemeleri

  • TL’nin altında kalsa dahi tevsik zorunluluğuna girilmektedir.

Tevsik zorunluluğu bulunmayan işlemler şunlardır:

  • Kamu kurumları işlemleri
  • SPK aracı kurumlarında yapılan işlemler
  • Tapu Sicil Müdürlüklerinde yapılan işlemler
  • Noterlerde yapılan işlemler
  • Kamu ihalelerine ilişkin teminatlar
  • Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerin toptancılara gıda vb. teslimleri ( 479 no.lu Tebliğ) ve ticaret borsalarına kayıtlı işlemleri (480 no.lu Tebliğ)

 Araç    kiralama    faaliyetiyle     uğraşanların    kiralama  işlemlerinde tutar sınırı olmaksızın tevsik zorunluluğu bulunmaktadır. ()  zorundadır.

Ödeme  ve  tevsik  zorunluluğuna  uyulmaması  halinde  2020 yılı için; her bir işlem başına 2.300 TL’den az  olmamak  üzere  her  bir  işlemin  %5’i  oranında   Özel  Usulsüzlük Cezası kesilir. Azami ceza sınırı ise 1.800.000 TL’dir.

Tevsik zorunluluğuna uyulmaması halinde işlemin her iki  tarafındakilere de ceza uygulanmaktadır.

ÖZELGELER

Konuyla ilgili özelgeler aşağıda derlenmiş olup linkleri aracılığıyla ilgili özelgeye ulaşabilirsiniz.

 

 Nadir Gülhan YMM Novus Danışmanlık