Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketin yabancı ortaklarının sermaye taahhütlerini yerine getirmelerinde tevsik zorunluluğu olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
17 Mayıs 2011

Başlık

Şirketin yabancı ortaklarının sermaye taahhütlerini yerine getirmelerinde tevsik zorunluluğu olup olmadığı hk.

Tarih

17/05/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-10-124-66

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-10-124-66

17/05/2011

Konu

:

Şirketin yabancı ortaklarının sermaye taahhütlerini yerine getirmelerinde tevsik zorunluluğu olup olmadığı hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizden; ...Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizin yabancı ortakları bulunduğu ve bu yabancı ortakların sermaye taahhütlerini Türk Lirası olarak elden ödemek suretiyle yerine getirmelerinde Vergi Usul Kanunu açısından bir sakınca olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunun mükerrer 257'inci maddesi ile mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme hususlarında Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Bu yetkiye dayanılarak tahsilat ve ödemelerin banka, özel finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsikine ilişkin açıklamalara 320, 323, 324, 332 ve 337 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer verilmiştir.

01.08.2003 tarih ve 25186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 323 seri numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, mükelleflerin ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 10.000.000.000.- (Bu limit 332 Sıra no'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 01.05.2004 tarihinden itibaren 8.000.000.000.-Türk Lirası olarak belirlenmiştir.) Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerini; banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapmaları ve bu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmelerinin zorunlu olduğu açıklanmıştır.

324 seri numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde ise, işletmelerin kendi ortakları ile diğer gerçek ve tüzel kişilerle olan ve herhangi bir ticari içeriği olmayan nakit hareketlerinde 8.000,00 Türk Lirasını aşan işlem tutarlarının tevsik kapsamında olacağı ve bu ödemelerin banka, özel finans kurumları veya PTT aracılığıyla yapılacağı açıklamasına yer verilmiştir.

Buna göre, ortaklarınızın yabancı uyruklu olup olmadığına bakılmaksızın her bir ortağın sermaye koyma taahhüdünün 8.000,00 TL.'nın üzerinde olması halinde, söz konusu ödemelerin tümünün banka, özel finans kurumları veya PTT aracılığıyla yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.