Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GAP bölgesinde yeni yatırımlara, yüzde 98 vergi indirimi geliyor PDF Yazdır e-Posta
29 Mayıs 2008

Image

Teknik çalışmaları tamamlanan teşvik paketi kapsamında sınır illeri ve komşu illerindeki yatırımlara kademeli Kurumlar Vergisi indirimi gündemde. Yüzde 98'den başlayacak olan indirim oranı ise batıya doğru gidildikçe artacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı GAP Eylem Planı'nı, bölgeye getirilecek özel teşvik paketi izleyecek. Teşvike ilişkin yapılan çalışmalar tamamlandı ve hükümetin onayı bekleniyor. Artvin dışındaki sınır illeri ve komşularını kapsayan illerdeki yatırımlara yüzde 98'e varan Kurumlar Vergisi indirimi sağlanacak. Ayrıca bu iller için ekstra 5 puanlık sosyal sigorta prim teşviki verilmesi gündemde.

Edinilen bilgiye göre hükümetin bir süredir gündeminde olan teşvik paketi kapsamında ekonomi bürokrasisi kademeli ve alternatifli bir çalışma yaptı. Teknik olarak tamamlanan çalışmada; Kurumlar Vergisi'nin kademeli olarak teşvik edilmesi önerildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik durumuna göre tam teşvik uygulamasının gündeme geleceği belirtilid. Bu bölgede; Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep sınırda bulunuyor. Yetkililer Artvin'in durumunun diğer illere göre daha iyi olduğunu belirterek, diğer illere yüksek teşvik verilmesi planlandı.

Kademeli olarak oran düşecek

Yetkililer yine bu illere komşu illerde de en yüksek oran ya da bu orana yakın bir oranın uygulanmasının gündeme gelebileceğini söyledi. Sınır illere komşu iller de; Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis, Muş ve Erzurum. Kademelendirme batıya doğru geldikçe devam edecek ve batıdaki illerde daha az teşvik oranı uygulanacak. Son yıllarda illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini ortaya koyan yeni bir çalışma yapılmadı. 2003'te Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapılan çalışma 2001 yılı verilerine dayanıyor.

En büyük teşvik sınır illerine

Sınır illerde yatırım yapanlar Kurumlar Vergisi'nden yüzde 98 oranında muaf tutulacak. Aslında ilk etapta teşvik yüzde 100 olarak düşünüldü. Ancak en azından bu illere gelen yatırımların istatistiğini tutabilmek, ortaya çıkan katma değeri ölçebilmek için küçük de olsa bir oranda vergi alınması görüşü benimsendi. Bu oran teknik çalışmada yüzde 2 olarak belirlendi. Yetkililer oranın yüzde 1'e de çekilebileceğini söyleyerek, "Biz sadece yatırımcı gelsin yıllık olarak beyannamesini versin istiyoruz. Yüzde 1'den ya da yüzde 2'den ne kadarlık bir gelir elde edildiği anlaşılır. Bu işletmeler için çok büyük bir külfet getirmez" dedi.

Ekstra 5 puanlık prim indirimi

Pakette ayrıca bu iller için sigorta teşviki de önerildi. İstihdam paketi ile yurt çapında 5 puanlık prim indirimi yasalaştı. Ancak bu teşvik paketinde de sınır iller için ekstra bir sigorta teşviki önerildiği belirtildi. Sadece bu illerde uygulanması önerilen 5 puanlık indirim için kararın hükümet tarafından verileceği ifade edildi.

5084 sayılı yasa çerçevesinde 49 ilde verilen teşvikler 2008 sonunda bitecek. Yeni teşvik paketinin de 2009 başından itibaren devreye girmesi bekleniyor. Yeni paket için kanun çıkarılacak. Yetkililer, teknik çalışmanın tamamlandığını, karar çıkması halinde yasa çalışmasının kısa sürede bitirilebileceğini belirtti. TBMM temmuz başında kapanacak. Ancak haziranda hükümet çıkarılması gereken yasaları çıkaracak. Eğer teşvik paketi bu döneme yetişmezse sonbahar dönemine kalacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=98004