Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK, 15 yaş altı sigortalıları inceliyor PDF Yazdır e-Posta
24 Mayıs 2008

Image

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürü Ali Gencer, "Yeni Sosyal Güvenlik Yasası'nın yürürlüğe gireceği son gün sigortalı olmak için 9 bin 500 kişi kurumumuza başvurdu. 15 yaş altında sigorta girişi yapılanları inceleme altına alacağız." dedi.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (DOSABSİAD) düzenlediği 'Yeni Sosyal Güvenlik Yasası Bilgilendirme Semineri'ne konuşmacı olarak katılan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ali Gencer, Bursa SGK İl Müdür Yardımcısı Sıtkı Güler, Bağkur Müdür Yardımcısı Adnan Kaçan ve Emekli Sandığı Müdür Yardımcısı Mustafa Kırtıl, seminere katılan firma yetkililerine yeni yasa hakkında bilgiler verdi.

Eski Sosyal Güvenlik Yasası'nın mevcut sistemi kaldıramayacak kadar eskidiğini belirten SGK İl Müdürü Gencer, genç yaşta emekli olan kişilerin yasayı büyük sekteye uğrattıklarını ve her 7 çalışanın 1 emeklinin maaşını karşılamak için çalıştığına dikkat çekti.

Yeni yasadan yararlanmak adına birçok kişinin de sigortalı olduğunu söyleyen Gencer, "Son gün 9 bin 500 kişi kurumumuza müracaat ederek sigortasını yaptırdı. 15 yaşın altında sigortalı olan binlerce kişi var. Bakanlığın talimatı ile bu kişileri inceleme altına alacağız. Eğer 15 yaşın altındakilerin çalışmadığını tespit edersek 500 YTL para cezası keseceğiz." şeklinde konuştu.

Yeni çıkan yasanın yeterince anlatılamadığına da değinen Gencer, herkesin 65 yaşa odaklandığını ifade ederek, asıl önemli olan noktanın sağlık ödemeleri olduğunu söyledi.

En ufak bir sağlık probleminde sigortalıların rapor aldığını belirten Gencer, "Sigortalılarımız yüzünde sivilce çıksa hemen rapor alıp doktora gidiyor. Kurumumuzun sağlık harcamalarına her ay ödediği para 100 milyon YTL'nin üzerinde seyrediyor. Bu harcamaların azalması demek çalışanların maaşlarının daha kolay ödenmesi anlamına gelmektedir" diye konuştu.

Yasanın bazı maddelerinde yaşanan anlam kargaşasının üstesinden gelebilmek amacıyla ekim ayına kadar çeşitli eklemelerin de yapılabileceğini hatırlatan Gencer, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çıkarılan yasa ile yeniden yapılanma sürecine girdiğini söyleyerek, zaman içerisinde bütün karışıklıkların giderileceğinin altını çizdi.

Seminerde konuşan Bağ-Kur Müdür Yardımcısı Adnan Kaçan, yeni yasanın Bağ-Kur'a kayıtlı vatandaşları daha çok memnun edeceğini iddia etti.

Bağ-Kur'lu kişilerin prim oranı ve diğer haklar bakımından en karlı çıkan grup olduğunu söyleyen Kaçan, "Eski yasada bulunan basamak sistemi artık kaldırıldı. Yerine asgari ücretli ve katları esas alınacak. En alt kademe asgari ücret alanlar, en üst kademe de asgari ücretin 60 kat üstü kadar alanlar olacak şekilde düzenlendi. " dedi.

1.10.2008 itibariyle sigorta numaralarının da tarihe karışacağınııklayan Kaçan, "Bu tarihten itibaren kimlik numarası üç kurumunda numarası haline gelecek. Bütün sigorta kurumları Sosyal Güvenlik Kurumu altında toplanacak. Bundan böyle sadece Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olunacak" şeklinde konuştu.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=693587