Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediyeler Maliye'ye borcunu arazi ile ödeyecek PDF Yazdır e-Posta
30 Ocak 2010

Maliye, vergi borcu olan belediyelerin değerli arazilerine el koymak için belirlediği süreyi beş yıl daha uzattı. KİT'ler ile kamu bankaları, belediyeler ve il özel idarelerinin devlete ait borçlarına karşılık gayrimenkullerinin bakanlıkça satın alınma uygulaması 2014 yılına kadar devam edecek.

Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'na göre Maliye borç tahsilatını gayrimenkul ile yapmaya devam edecek. 31 Aralık 2009'da dolan sürenin uzatılmasının beklendiğini ifade eden üst düzey bir yetkili, "Yılbaşına kadar yoğunluk sebebiyle süre uzatılamamıştı. Borçlarını nakit ödemek istemeyen belediyeler ise sürenin uzatılması yönünde talepte bulundu. 2014 yılı sonuna kadar vergi borçları değerli araziler karşılığında ödenebilecek." dedi. Düzenlemeye göre belediyelerin elindeki araziler Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından alınarak bunun karşılığında vergi borçları Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından silinecek. Yaklaşık 700 milyon lira değerindeki miktar karşılığında alınan gayrimenkuller bakanlıkların talepleri doğrultusunda değerlendirilecek. Öncelik okul yapımı ve sağlık ocağına verilecek. Milli Emlak'a arazi için yapılan başvurular incelenerek kamu birimlerinin ihtiyacına göre belediye arazileri bu kuruluşlara tahsis edilecek. Maliye Bakanlığı, ihtiyaç duyulan taşınmaz alımlarını 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve Bütçe Kanunu kapsamında yapıyor. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında daha çok bütçe kanunlarının ilgili maddelerinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmazları, borçlarına mahsuben satın alınıyor. Bu idarelerin satın alınan taşınmazlarının tapu işlemlerine esas olan değerine eşit tutarda devlete ait olan ve bu kanun kapsamına giren borçları ise terkin ediliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 850 bin lirayı aşan vergi borcu ve cezasını ödemeyenlerin listesinde 30 Haziran 2009 itibarıyla 5 bin 889 kişi ve kurum bulunuyor. Türkiye'de 850 bin liranın üzerinde borcu bulunanlar arasında İmar Bankası'nın Ankara şubesi 387 milyon 886 bin liralık borcu ile ilk sırada yer alıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin borcu ise borçlu listesinde 121 milyon 31 bin lira ile on dokuzuncu sırada yer alıyor. Diğer borçlu belediyeler arasında 45,7 milyon lira ile Şişli, 44,1 milyon lira ile Sarıyer, 32 milyon lira ile Avcılar, 31,2 milyon lira ile Mamak Belediyesi bulunuyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=946196&title=be...