Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşsizlikle mücadele için işgücü haritası PDF Yazdır e-Posta
28 Ocak 2010

İzmir'de işsizlikle mücadele amacıyla kamu, özel sektör ve akademisyenlerin katılımıyla bölgesel çapta bir iş gücü envanteri çıkarılacak. Bu envanterle 'Nasıl bir işgücüne ihtiyaç var' sorusuna yanıt aranacak.

İşsizlik oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu İzmir'de sorunun çözümü için beyin fırtınası yapıldı. Ortaya atılan öneriler doğrultusunda, işsizlikle mücadelede izlenecek yol haritası belirlendi. İlk etapta, "Hangi sektörlerde nitelikli eleman ihtiyacı var" sorusuna yanıt bulmak amacıyla bir işgücü haritası oluşturulması kararlaştırıldı.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından düzenlenen "İzmir'de İstihdam Sorunu ve İşsizliğe Çözüm Arayışları" konulu konferansta; bürokratlar, öğretim üyeleri ve işadamları ile işçi ve işveren sendikası temsilcileri işsizlikle mücadele sorununu masaya yatırdı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, işgücü piyasasında arz ve talep dengesinin sağlanmasına yönelik bölgesel çapta işgücü envanterine ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Nasıl bir işgücü yapımız var, hangi sektörlerde eleman açığı var görmeliyiz" dedi.

İstihdam dostu yatırım

İşsizliğin İzmir'in en temel sorunu olduğunu belirten Demirtaş, kırsaldan kente göçün de etkisiyle İzmir'in işsizlik oranının 2004-2008 döneminde Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini anlattı. Türkiye'de işsizlik oranı 2008 yılında yüzde 11'ken, İzmir'de yüzde 11,8 olarak gerçekleştiğini kaydeden Demirtaş, "Eğitim düzeyi arttıkça İzmir'de işgücüne katılım oranının arttığı görülüyor. Örneğin, lise altı eğitimlilerde işgücüne katlım oranı yüzde 39,6'yken, yüksek öğretim mezunlarında bu oran yüzde 70,9'a çıkıyor" diye konuştu.

İstihdamı artırmanın 2 temel faktörünün, istihdam sağlayacak sektörlere yatırım yapılması ve gençlerin sadece bir çalışan değil, girişimci olmayı da öğrenmesi olduğunu anlatan Demirtaş, "Bir taraftan istihdam dostu özel ve kamu yatırımları artırılırken, diğer taraftan iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte eleman yetiştiren eğitim programlarının düzenlenmesine gerek duyulmaktadır. Bu nedenle ilk olarak işgücü piyasasında arz ve talep dengesinin sağlanmasına yönelik bölgesel çapta işgücü envanteri, bir işgücü haritası çıkarılması gerekiyor" dedi ve ekledi: "Bu konferansın sonucunda bir başlangıç teşkil etmesi amacıyla, Türkiye İstatistik Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ile bir saha çalışması gerçekleştireceğiz. Konferansın sonuçlarını bir rapor halinde ilgili tüm kamu birimleri, üniversiteler, yerel yönetimler ve kamuoyu ile paylaşacağız."

YILDIZI PARLAYACAK MESLEKLER

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, işsizlik sorununun çözümü için tespit edilen önerileri şöyle sıraladı:
* Önümüzdeki dönemde yıldızı parlayacak finansal mühendislik, genetik mühendisliği gibi meslekler belirlenerek harekete geçilmeli.
* Kısa vadede tarım ve tarımsal sanayi, lojistik, turizm; uzun vadede ise ileri teknoloji gerektiren sanayi yatırımları, yenilenebilir enerji ve tersane yatırımları istihdam yaratacak sektörler olarak belirlenmeli.
* Turizm sektöründeki çeşitlilik potansiyelinin fırsata dönüştürülmesi için sağlık, spor, kültür, kongre, inanç, ekoturizm, kruvaziyer turizmi vb. alternatif yatırımlara hız verilmeli.
* Piyasanın gereksinimlerine uygun mesleki eğitim programları düzenlenmeli.
* İstihdam garantili özel projeler geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalı.
* Yeni iş kuracak girişimcilere KOSGEB girişimci eğitim programları ve İŞKUR'un eğitim programları gibi kredi ve danışmanlık desteği geliştirilmeli.
* Üniversite-iş dünyası arasında sinerji yaratılması amacıyla köprü görevi görecek mekanizmalar oluşturulmalı.
*Alsancak Limanı'nın sahip olduğu yüksek potansiyeli ortaya koyabilmesine ivme kazandıracak İzmir Lojistik Merkezi Projesi hayata geçirilmeli.
* Kuzey Ege Çandarlı Limanı, Üçkuyular Kruvaziyer Liman projeleri hayata geçirilmeli. İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirme süreci tamamlanmalı.
* Katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretildiği Silikon Vadisi benzeri bir bilişim vadisi projesi hayata geçirilmeli.
* İzmir ekonomisi içinde istihdam deposu işlevi gören gıda ürünleri ve içecek imalatı, tekstil ürünleri imalatı, tütün ürünleri imalatı, bitkisel üretim gibi geleneksel sektörlerde çağın gereklerine göre uygun teknolojik yatırımların yapılması desteklenmeli.
* İzmir'e mikro kredi uygulamalarının verilmesi sağlanmalı.
* Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın fonksiyonları, İzmir'in tamamlayıcı bir finans merkezi olma hedefi doğrultusunda dünyadaki ilgili borsalar dikkate alınarak geliştirilmeli.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=136024&am...