Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dört kocadan Dört aylık alınabilir PDF Yazdır e-Posta
05 Kasım 2007

Soru: Emekli Sandığından emekli olup vefat eden eşimden dul aylığı almaktayım. Bağ - Kur emeklisi ile evlenirsem, ilk eşimden aldığım dul aylığım kesilir mi? Daha önce posta gazetesinde iki değil üç eşten de dul aylığı alınabilir demiştiniz. Beni bu konuda aydınlatır mısınız?

S. Akoğlu / Konya

Cevap: Evlenmeniz halinde ilk eşinizden dolayı almakta olduğunuz dul aylığınız kesilir. Allah(c.c) geçinden versin ama Bağ-Kur emeklisi olan ikinci eşinizi kaybetmeniz halinde, bu kez Emekli Sandığı ve Bağ-Kura başvurarak iki eşinizden dolayı da dul aylığı bağlatabilirsiniz.

Daha önce yayımlanan “üç kurumdan da dul aylığı alabilirsiniz” başlıklı yazımıza olumlu ve olumsuz yönde pek çok tepki aldık. Hatta, sosyal güvenlik kurumlarımızdan yetkili arkadaşlarımızdan arayanlar bile oldu. Sorunuz vesilesiyle bu konuyu biraz açmakta yarar var. Söz konusu yazımızda üç kocadan üç aylık alınabileceğini belirtmiştik. Ancak işin doğrusu, bırakın üç kocadan üç aylığı, dört kocadan dört aylık da alınabilir. Bunlar SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun Geçici 20. maddesince kurulan Vakıf Emekli Sandıklarıdır. İzninize sığınarak sizin üstünüzden bir örnekleme yaparsak konu daha iyi anlaşılacaktır.

İlk eşiniz nedeniyle Emekli Sandığından, ikinci eşiniz nedeniyle Bağ-Kur’dan dul aylığı alırken, SSK lı biriyle üçüncü evliliğiniz yaptığınızda, almakta olduğunuz dul aylığının ikisi de kesilecektir. Ancak, üçüncü eşinizi kaybettiğinizde bu kez başvurunuz üzerine, birinci eşinizden dolayı Emekli Sandığından, ikinci eşinizden dolayı Bağ-Kurdan, üçüncü eşinizden dolayı SSK’dan dul aylığı alırsınız. Üç ayrı kurumdan, üç ayrı dul aylığı alırken, 506 sayılı yasanın geçici 20. maddesince kuruluşmuş olan vakıf emekli sandıklarından birine tabi(özel bankalar vb.) bir beyle dördüncü evliliğinizi yaparsanız, dul aylığınızın üçü de kesilir. Ancak; dördüncü eşinizi de kaybederseniz, bu kez, talebiniz üzerine; birinci eşinizden dolayı Emekli Sandığından, ikinci eşinizden dolayı Bağ-Kurdan, üçüncü eşinizden dolayı SSK dan ve dördüncü eşinizden dolayı da vakıf emekli sandığından olmak üzere, dört dul aylığı alabilirsiniz.

Kocalarından dolayı birden fazla aylık almak isteyen hanımların dikkat edeceği husus, eşlerini farklı sosyal güvenlik kurumlarından seçmeleridir. Yoksa aynı sosyal güvenlik kurumuna tabi kocalarından dolayı birden fazla aylık alamazlar. Ancak, kocalarından hangisiniz aylığı tutar itibariyle fazlaysa onun aylığını tercih edebilirler.

Örneğin, birincin eşinden dolayı SSK’ dan dul aylığı alan bir bayan, SSK lı biriyle ikinci evliğini yaptığın da, birinci eşinden dolayı aldı dul aylığı kesilecektir. İkinci eşini kaybettiği zaman, iki eşinden dolayı çift dul aylığı alamayacak, eşlerinin birinden dolayı tek dul aylığı alacaktır. Ancak, hangi eşinin aylığı yüksekse onu tercih edebilecektir. İlk eşinden 500 YTL ikinci eşinden dolayı da 650 YTL aylık alma hakkı olduğunu varsaydığımızda, 650 YTL olan aylığı tercih edebilecektir.

Daha önce üç kocadan üç aylık başlıklı yazımın üzerine sosyal güvenlik kurumu mensubu bazı arkadaşların bunun kaynağını sormuşlardı. Kaynak, yasalarımızın hiç birinde aksine bir hüküm olmamasıdır. Sosyal güvenlik kurumlarımızın bağladığı bu yöndeki aylıklar ve konuyla ilgili yargı kararlarıdır.

Anneniz emekli olduğunda dul aylığı kesilmez aylık almaya devam eder

Ekrem Sarısu - 05 Kasım 2007 Pazar - Posta