Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sahte fatura kullananlar tek tuşla ekrana düşecek PDF Yazdır e-Posta
25 Ocak 2010

Maliye Bakanlığı, sahte fatura düzenleyen ve kullananları Merkezi Takip Sistemi’yle izlemeye alıyor.

Bütün illerde de sahte faturayla mücadele ekipleri kuruluyor. Yeni sistemde Türkiye’de naylon fatura düzenleyen, kullanan ve bunlarla ilişkisi olanlar merkezden elektronik ortamda takip edilecek. Tüm mükelleflere dönük sahtecilik kriterleri de oluşturulacak. Bu kriterler, Vergi Karnesi, Kod Sisteminin yerini alacak Grup Sistemi ve KDV iadesi kriterlerini de içinde barındıracak.

Kütük oluşacak
Böylece sahte fatura düzenleyenler ile bunları kullanan kişi ve kuruluşlar, çok daha hızlı ve net şekilde tespit edilecek. Uygulamada sahte fatura düzenleyen, kullanan ve bunlarla bağlantısı olan kişi ve kuruluşlar için merkezde bir kütük oluşturulacak. Sahte fatura kütüğü, Türkiye’nin en ücra köşesindeki işlemlerde bile devreye girecek.

Çürüğü ayıklayacak
Yeni sistem, en fazla KDV iadelerinde kullanılacak. Şu anki sistemde KDV iadesi talebinde bulunan bir mükellef için 10-15 gün araştırma yapılıyor. Yeni uygulamada, vergi iadesi incelemesini ilgili vergi dairesi değil, sistem yapacak. Vergi iadesi taleplerinde, sahteciliğe dönük bir hareket hissedilmesi durumunda, sistem otomatik olarak uyarı verecek.

1 gecede bitecek

Bu şekilde vergi iadesi talep eden mükellefin eksik ve olumsuz yönleri vergi dairesinin ekranına gelecek. Vergi dairesi, bu mükelleften ya eksikliklerini tamamlamasını isteyecek ya da duruma göre mükellefi doğrudan inceleme elemanlarına sevkedecek. Böylece daha önce en az 2 hafta, hatta bazı durumlarda haftalarca süren vergi iadesi değerlendirmeleri yeni sistemde 1 gecede tamamlanabilecek. İade de 2-3 gün içerisinde yapılabilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, sahte faturayla mücadele amacıyla 81 ilde özel ekipler de oluşturuyor.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13574504.asp?gid=254