Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yüzde 5 büyüme sürpriz olmaz! (21.01.10) PDF Yazdır e-Posta
21 Ocak 2010

Euromoney'nin düzenlediği Merkez ve Doğu Avrupa Forumu'na katılan Yılmaz '' Baz etkisiyle 2010 yılında yüzde 3.5'lik bir büyüme olacak, olumlu gelişmelere göre yüzde 5 civarında büyüme sürpriz olmaz'' dedi.

Yüzde 5 büyüme sürpriz olmaz!


Orta ve Doğu Avrupa Konferansı'nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Türkiye'nin bu yıl OVP'deki yüzde 3.5'lik tahmini aşarak yüzde 5 büyüyeceğini öngördü

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 5 büyüyebileceğini öngördü. Euromoney'nin düzenlediği Merkez ve Doğu Avrupa Forumu'na katılan Yılmaz "Baz etkisiyle 2010 yılında yüzde 3.5'lik bir büyüme olacak, olumlu gelişmelere göre yüzde 5 civarında büyüme sürpriz olmaz" dedi. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) bu yıl yüzde 3.5'lik büyüme öngörülüyor. Türkiye'nin krizi aşmak için Uluslararası Para Fonu'na (IMF) ihtiyacı olmadığını yineleyen Yılmaz fon ile yapılacak olası bir anlaşmayla gelecek kaynağın sadece büyümeye ekstra katkı yapacağını ifade etti.

 

"IMF'YE İHTİYAÇ YOK"

Yapı Kredi Bankası'nın ortağı UniCredit'in sponsorluğunda gerçekleşen konferansta Türkiye ekonomisi hakkında bilgiler veren Durmuş Yılmaz, moderatörün "Türkiye'nin bütçe açığı artıyor. IMF ile görüşmelerinizde de bu tartışılıyor. Konu hakkında bilgi verirmisiniz?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı: "Kriz nedeniyle 2009 yılında Türkiye'nin bütçe açığında artış oldu. Ancak bu bizim için herhangi bir sıkıntı doğuracak büyüklükte değil.

Dolayısıyla Türkiye şu anda bir kriz yönetimi politikası gütmüyor. IMF anlaşması bizim için zorunluluk değil. Olası bir anlaşmayla gelecek dış kaynak sadece büyümeye ekstra katkı sağlayacak." Türkiye'nin finansal anlamda güçlü bir yapıya sahip olduğunu belirten Yılmaz, küçülmenin sebebinin ihracatta yaşanan olumsuz gelişmeler olduğunu vurguladı. Yılmaz Türkiye'nin krizden en hızlı çıkan ülkeler arasında olacağını öngördü.

'Borç yükü hafif ülkeler arasında yer alacağız'

AB üyesi olmayan ülkeler panelinde geleceği ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, "Bundan böyle dünyada ülkelerin borç yükü ağır olanlar ile hafif olanlar diye iki gruba ayrılacağını" belirterek, "Türkiye'nin borç yükü hafif olan ülkeler arasında yer alacağını" kaydetti. Türkiye'de bütçe açığı olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kriz nedeniyle bütçe açığı olduğu doğru ancak önemli olan mali disiplini elden bırakmamak ki biz bunu da yapıyoruz" dedi.

'Söylerken utanıyorum, 2009 iyi yıl oldu'

KURUMSAL Liderlik ve Bölgesel Rekabet konulu oturuma konuşmacı olarak davet edilen Yıldız Holding Mali Hizmetler Grubu Başkanı Atilla Kurama ise "Bunu söylerken biraz utanıyorum ama 2009 bizim için iyi bir yıl oldu" dedi. Olumsuz tabloların çizildiğini ancak yatırım yapmaya devam ettiklerini kaydeden Kurama, özellikle Yıldız Holding'in ana işi olan gıdada organik ve inorganik büyümek istediklerini belirtti. Diğer alanlara da yatırımın devam edeceğini söyleyen Kurama, ülke ismi vermedi ama özellikle yüksek nüfuslu ve hızlı gelişen ülkelerle ilgilendiklerini ifade etti.

'Krizden nasıl daha az etkilendiniz?'

19 - 20 Ocak arasında Viyana'da düzenlenen Orta ve Doğu Avrupa Forumu'na Avrupa'dan bine yakın bankacı ve üst düzey yönetici katıldı. Katılımcı ülkelerin nerdeyse tamamının krizden derin şekilde etkilendiklerini anlattıkları konferansta Türk katılımcılara krizden daha az etkilenmeyi nasıl başardıkları soruldu. Önceki yıllara göre dikkat çeken en önemli unsur ise Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin başbakan ve bakanlar düzeyinde katılımın yoğun olmasıydı. İki gün süren forumda katılımcılar 2010'un toparlanma, 2011'in çıkış yılı olacağı konusunda görüşbirliğine vardı.

AA