Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emeklilerin şartlarını iyileştireceğiz (20.01.10) PDF Yazdır e-Posta
20 Ocak 2010


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bütçe imkanlarını zorlayarak, emeklilerin şartlarını daha da iyileştirmenin çabası içinde olduklarını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ''Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' hakkında bilgi veren Dinçer, tasarıda öncelikle ekmeklilerin maaşları iyileştirilmesini ön gören maddenin yer aldığını ifade etti. Dinçer, bu maddedeki düzenlemede, özellikle Bağ-Kur ve SSK emeklilerinden düşük aylık alanlara yüksek oranlarda artış yapılmak kaydıyla bir iyileştirmenin öngörüldüğünü söyledi.

2002-2009 yılları arasında asgari emekli aylıkları açısından önemli oranda reel artışlar sağlandığını kaydeden Dinçer, bu reel artışların, SSK emeklisi için yüzde 27.6, Bağ-Kur emeklisi için yüzde 71.7, tarım Bağ-Kur sigortalıları için yüzde 161.3 kamu emeklileri için de yüzde 15.8 olduğunu ifade etti.

Emeklilerin çok daha fazlasını hak ettiğini belirten Dinçer, bütçe imkanlarını zorlayarak, onların şartlarını daha da iyileştirmenin çabası içinde olduklarını anlattı.

Yapılacak yeni artışla işçi, esnaf ve tarım emeklisinin durumunun iyileştirmeyi hedeflediklerini belirten Dinçer, ilk 6 ay için en düşük emekli aylığını yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığını yüzde 4.64 oranında artırdıklarını söyledi.

Dinçer, 2010 yılı Temmuz ayı TÜFE artışlarıyla birlikte en düşük emekli aylığındaki artışın yüzde 24.2, en yüksek emekli aylığındaki artışın yüzde 7.8 oranında gerçekleşeceğini bildirdi.

Bakan Dinçer, bu artışlar sonucunda, en düşük SSK emeklisinin aylığının 601 liradan 683 liraya, en düşük SSK tarım emeklisinin aylığının 403 liradan 480 liraya, en düşük esnaf emeklisinin aylığının 476 liradan 555 liraya, en düşük Bağ-Kur tarım emeklisinin aylığının 306 liradan 380 liraya çıkacağını  söyledi. Dinçer, bu iyileştirmenin kamuya yıllık maliyetinin de 3 milyar 42 milyon lira olacağını kaydetti.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Dinçer tasarıdaki, finansal faaliyet harçları ile ilgili düzenleme konusunda da bilgi verdi.

Bakan Dinçer, bankalarla ilgili düzenlemede nüfus esasına dayalı olarak yapılan çalışmada, nüfusu az olan illerde her banka şubesine yılda bir kereye mahsus olmak üzere 24 bin lira, orta büyüklükte nüfusa sahip olan illerde 36 bin lira, daha büyük illerde de 48 bin lira olmak üzere yıllık harç konulduğunu söyledi.

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili düzenlemeye de değinen Dinçer, burada, zaten uygulanan bir programın süresini uzattıklarını ifade etti.

Bakan Dinçer, 2009 yılında kısa çalışma ödeneği vesilesiyle 3 bin 48 firmada, 192 bin kişiye, 162,5 milyon lira kısa çalışma ödeneği sağlandığını, bu şekilde 192 bin insanın işsiz kalmasını önlediklerini söyledi.

Dinçer, yabancıların çalışması izni ile ilgili bürokratik işlemlerin azaltılmasına yönelik düzenlemede temel ilke ve politikalarda değişiklik olmadığını kaydetti.

hürriyet