Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçi kiralamanın yolu da açılıyor (20.01.10) PDF Yazdır e-Posta
20 Ocak 2010

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı bugün görüşecek. Tasarı, özel istihdam bürolarının, sözleşme yaptığı işçileri bir başka işverene devredebilmesine olanak sağlıyor.
    Özel istihdam büroları devredeceği işçiyle iş sözleşmesini, işçinin devredileceği işverenle geçici iş ilişkisi sözleşmesini yazılı olarak yapmak zorunda olacak. Bürolar, her ne ad altında olursa olsun, işçilerden ücret alamayacak.

    Ücret, iş sağlığı ve güvenliğiyle, işyerinde yapılacak mesleki eğitim ve diğer temel çalışma ve istihdam koşulları açısından geçici iş ilişkisine göre çalışan işçi ile aynı veya eşit değerdeki iş için işyerine yeni alınan işçi arasında ayrım yapılamayacak.

    Geçici iş ilişkisi sözleşmesine dayalı olarak çalıştırılan işçi sayısı, işyerinde çalıştırılan işçi sayısının beşte birini geçemeyecek. Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde, kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülecek. Aynı işçi için, aynı işverenle yapılacak geçici iş ilişkisi sözleşmelerinin toplam süresi 18 ayı geçemeyecek. Özel istihdam bürolarının bu faaliyet için istihdam edecekleri işçilerle yapacakları belirli süreli iş sözleşmeleri, "esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmesi" niteliğini taşıyacak.

    Devredilen işyerinde grev ve lokavt olması ve özel istihdam bürosunun işçiyi bu süre içinde başka bir işyerinde istihdam edememesi halinde, özel istihdam bürosu, işçinin asgari ücretten az olmamak üzere sözleşmede belirtilen ücretinin yarısını ödemek zorunda olacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=135734&KTG_KOD=480