Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tolga Yücel - Girişimcilerin kenti yeni yollar arıyor (01.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
01 Kasım 2007

Bursa, Türkiye'nin girişimcilik açısından izlenmesi, örnek model olarak incelenmesi gereken bir kenti... Tarihlere dayanan bilgisini, teknolojiyle en hızlı buluşturan, yeniliklere en hızlı cevap veren kentlerin başında geliyor.

Son günlerde, Bursa kendi içinde bir başkalaşım geçiriyor. Mevcut sektörlerin yanına, yeni sektörler eklemeye başlıyor. Daha önce yine bu köşe vasıtasıyla duyurduğum yeni bakış açıları ve sektör isimleri Bursa'nın doğasına ve tabiatına yavaş yavaş uyumlu hale gelmeye başlıyorlar.

Rüzgar enerjisi... Bu yılın başında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Hilmi Güler'in katılımıyla gerçekleştirilen toplantı esnasında, Türkiye'nin enerji politikaları hakkında geleceği masaya yatırılmıştı. Orada sayın bakan, rüzgar enerjisi ve bu enerjinin açığa çıkılması ile ilgili makine ve malzeme ihtiyaçlarının ne kadar dev boyutlara ulaşabileceğinden bahsederek, Bursalı üreticileri bu konuya yatırım yapmaya çağırmıştı. Daha bir yıl bile olmadan, Bursa sadece yan sanayi ile ilgili değil, rüzgar enerjisi üretebilmek için de çok sayıda lisansa başvuru yaptı. Ve Bursalılar şu anda rüzgarlı tepelere kendi santrallarını kurmak için çalışmalar yürütüyorlar.

Tekne imalatçılığı... Dünyada tekne imalatçılığında, Türkiye tersaneleri gerçekten iyi işçilik çıkarıyorlar. Ve dünya pazarında talebin artması ile birlikte, arzın yetersiz kalması sonucu teslimatların süreleri uzamaya başladı. Bursalı sanayiciler, bu fırsatı da iyi değerlendirmeye başladılar. Hatta daha önce otomotivle kendinden söz ettirmiş bir firma, şu anda tekne imalatçılığında büyük bir yatırımla Bursa'da üretimini sürdürüyor. Diğer firmalar da yavaş yavaş kalıp temin edip, bu sektörde faaliyet göstermeye başlıyorlar.

Perakendecilik... Bursa'da yıllar öncesinde bir bornoz ve havlu üreticisinin yatırımı ile başlayan "ulusal" anlamdaki perakendecilik, Bursa firmalarının da bu pazara yavaş yavaş ilgi göstermesine ön ayak olmuştu. Bugün bu sektörde geldiğimiz noktada, en az bir-iki marka daha ulusal anlamda yaygın olma politikasını seçmiş durumda. Keza aynı şekilde uzmanlaşmış perakendeciler de yine Bursa'dan büyük oyuncu olmaya adaylar. Bunların en önemlileri teknoloji perakendeciliği, ev tekstili perakendeciliği yatırımları... Bursa bu rüzgarı da es geçmiyor.

Turizm ve otelcilik... 1980'ler sonrası turizm alanlarının artması ile birlikte parlayan bu sektörde Bursalılar daha çok kış turizmi ve Uludağ ekseninde yatırımlarını yoğunlaştırıyorlardı. Bu aralar Bursa'nın gündeminde yine turizm ve otelcilik var ama bu seferki daha ulusal anlamda. Sadece kış turizmi değil, bu türün yanına yaz ve plaj turizmi ile otel zincirlerini eklemeye başlayan Bursalı işadamları, bu sektörde de kendine büyüme yolları arıyor.

Uluslararası inşaat... Bursa'nın ihtiyacı olan sanayi kuruluşlarının inşası sırasında büyük tecrübe edinen inşaat firmaları, sadece Bursa'nın sanayi ve konut projelerinde değil, yurdun çeşitli bölgelerinde olduğu gibi şimdilerde Balkanlar başta olmak üzere, ülke dışında da kendilerinden söz ettiriyorlar. Bu anlamda inşaat ve inşaat yan sanayii başta yol, kurumsal inşaatlar, büyük projeler olmak üzere çeşitli yatırımlarıyla her geçen gün ülkeye kattıkları katma değeri artırmaya başlıyorlar.

Makine, tekstil, otomotiv, enerji gibi mevcut sektörlerdeki yenilikçi ve rekabetçi yaklaşımların yanı sıra, girişimcilerin kenti Bursa geniş bir yelpazede katma değer üretmeye devam ediyor.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=332488&dept_id=80