Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Acı ama gerçek: Tekstil kayda girerse ihracat yüzde 50 düşer (19.01.10) PDF Yazdır e-Posta
19 Ocak 2010
Eski Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Mete Uğuz, tekstil ve konfeksiyon sektörünü kayıtdışının ayakta tuttuğunu dile getirdi. Beş yıl Ege Konfeksiyon ve Hazırgiyim İhracatçıları Birliği Başkanlığı, 2.5 yıl Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanlığı yapan Mete Uğuz, tekstil ve konfeksiyon sektörünün ihracatta elde ettiği sonuçların kayıtdışına bağlı olduğunu ifade ederek, "Herkes kayıt altında olsa, vergisini ödese, sigortalı işçi çalıştırsa sektörün fiyat tutturması imkânsız olur. Sektörün bunları yapması halinde ihracat yüzde 50 düşer" diye konuştu.
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün 2009 yılı değerlendirmesi ile 2010 beklentilerini anlatan Uğuz, 2009'da bir önceki yıla kıyasla yüzde 30'luk bir küçülmenin yaşandığını aktararak, 2010'nun ise bilinmezliklerle dolu bir yıl olduğunu kaydetti.
 
 
İhracat rakamları değişken olur
 
Uğuz, normalde 2009'un son aylarında siparişin çok yoğun olması gerektiğini, ancak beklenen hareketliliğin yaşanmadığını söyleyerek, "2009'un kasım ve aralık aylarında gerçekleşmeyen siparişler ocak ayına sarktı. Şu anda çok ciddi sipariş var. Ama bunun nedeni önceki aylardan kalan siparişler. Avrupa krizin tam göbeğinde. Artık resesyonun ötesinde bir durum var. Dolayısıyla alımlarını çok dikkatli yapıyorlar. 2009'da bunu yaşadık. Ama 2010'da daha da yoğun yaşanacak" dedi. Uğuz, artık Avrupa'nın siparişlerini aylık olarak verdiğine dikkat çekerek, "Dolayısıyla bir ay ihracat rakamı düşük olabilir. Ama öteki ayda çok yüksek artışlar gözlenebilir. İhracat rakamlarında zikzaklı bir yıl yaşanacak" diye konuştu.
2010'da sektörün mevcut konumunu korumak için mücadele vereceğini dile getiren Uğuz, "Bu yıl kâr değil, ar yılı olacak. Bir önceki yıla göre yüzde 10'luk bir küçülme yaşanabilir" dedi.
 
 
'Başarı kayıtdışına bağlı'
 
Uzun yıllar tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren Uğuz, sektörle ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu. "Bir şey söyleyeceğim, belki Türkiye ayağa kalkacak. İhracatçılar bana cephe alacak" diye konuşan Uğuz, tekstil ve konfeksiyonda ihracat rakamlarında elde edilen başarının kayıtdışına bağlı olduğunu söyledi. Sektörün kayıtlı çalışması halinde ihracatın en az yüzde 50 düşeceğini öne süren Uğuz, "Sektörü bugün ayakta tutan kayıtdışıdır. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren binlerce firma var. Çoğu kayıtdışı çalışıyor. Elektriği kaçak kullanıyor. Boyahanesi ÇED kurallarına uymuyor. İnsan sağlığına önem vermiyor. Çalışanlarını sigortalı gösteriyor ama sigortasını ödemiyor. Çünkü sektörü buna mecbur kılıyorlar" diyen Uğuz, aksi takdirde bu şartlarda fiyat tutturmalarının imkânsız olduğunu belirterek "Bunu devlet de ihracatçı da biliyor. Devlet o şirketi bulana kadar zaten firma kapanıp başka isimle faaliyetine devam ediyor. Devletle köşe kapmaca oynanıyor. Özellikle bu durum kriz sürecinde kendini daha etkili bir şekilde göstermeye başladı" dedi.
Maliye Bakanlığı'nın "Kayıtdışını yok edeceğiz" şeklinde açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Uğuz, bunu yaptıkları takdirde sektörün biteceğini dile getirdi. Uğuz, hükümetin acil olarak sektörün üzerindeki yükleri beş yıllığına kaldırması gerektiğini söyleyerek, sektörün yüzde 99'unun Çin ile yarıştığını, Çin ile Türkiye arasında yüzde 50'lik fiyat farkının bulunduğunu dile getirdi.
 
 
'Gerçeği söylersek kredi alamayız'
 
Krizle birlikte birçok sektörde sağlıklı firma sayısının azaldığını anlatan Uğuz, krizin Türkiye'yi teğet geçtiği yönünde söylemlerin olduğunu anımsatarak, "Teğet falan geçmedi, sektörü delip geçti. Ama kimse bunu dile getirmek istemiyor. Bunu söylediklerinde bankaların kredi vermeyeceğini biliyorlar. Onun için teğet geçti söylemine eyvallah diyoruz. Eskiden Anadolu kaplanıydık. Şimdiyse kriz bizi kâğıttan kaplana dönüştürdü" ifadesini kullandı.
 
 
KRİZİ YÜZDE 30 KÜÇÜLME İLE ATLATMAK BAŞARI
 
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün 2009'da yüzde 30'a varan oranda bir küçülme yaşadığını anlatan Uğuz; bu krizi yüzde 30 küçülme ile atlatmanın önemli bir başarı olduğunu kaydetti. Uğuz, sektörün bu başarıyı kârsız çalışarak yakaladığını ifade ederek, "Ne pahasına olursa olsun ayakta kalma savaşı verildi. Kâr yok. Çarkı çevirdik, ayakta kalmak için bunu yaptık. Bizim sektör bunu becerdi. İyi bir sınav verdi. Ben çok daha kötü bir durum bekliyordum. Sektörün öz sermayesi yoktu. Var olan sermayeleri eridi gitti. Bugün öz sermayesi olan şirket ve kredisiz çarkını döndürecek şirket yok" dedi.