Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maaş zammı bu aya yetişmedi emekli farkını şubatta alacak (19.01.10) PDF Yazdır e-Posta
19 Ocak 2010

Emekliye yapılan maaş artışı, kanun değişikliği gerçekleşmediği için bu ayki maaşlara yansımadı.

Dün zamlı maaşını çekmek için gittiği bankada sadece ocak ayındaki yüzde 4,6'lık enflasyon oranındaki artışla yetinmek zorunda kalan emekli, iki aylık maaş farkını şubat ayında alacak. Emekli maaşlarında seyyanen artış getirecek olan yasa değişikliği ise dün Meclis'e sevk edildi. Komisyonda görüşülebilmesi için gerekli 48 saatlik süre geçmesinin ardından düzenleme süratle yasalaştırılacak. Zamlı maaş beklentisiyle dün bankaya giden emekliler, sürprizle karşılaştı. Yasa çıkmadığı için maaş zammının sadece enflasyon oranındaki bölümü maaşlarına yansıdı. Aksaklığın sebebi, emekli maaşlarını düzenleyen 5510 sayılı yasa. 5510 sayılı yasaya göre emekli maaşlarına enflasyon oranında zam yapılması gerekiyor. Bu oranın üzerindeki bir artış için yeni yasal düzenleme şart. Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı zamlar enflasyon üzerinde olduğu için yeni yasal düzenleme yapılmadan maaş zamları hesaplara yatırılamadı. 7,3 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, maaş zammının yaklaşık yarısını alabildi. Örneğin 608 lira emekli maaşı alan işçi emeklisi 63 TL zam bekliyordu. Ancak bankaya gittiğinde bu zammın sadece 4,6'lık enflasyona denk gelen 27 lirasının hesabındaydı. Kalan kısmı şubatta fark olarak alacak. Yeni bir gecikmeye yol açmamak için yasanın en geç 5 Şubat'a kadar Resmî Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Emekli maaşlarıyla ilgili yasanın hafta sonuna kadar Meclis'ten geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı maaş düzenlemesine göre emeklinin aylığı ocak itibarıyla 63 ile 101 lira arasında arttı. Temmuzda enflasyon oranında yeni bir artış daha yapılacak. Böylece en düşük işçi emeklisi maaşı 601 liradan 663 liraya, en düşük esnaf emeklisi maaşı 476 liradan 538 liraya yükseldi. Zamla en düşük tarım SSK'lının maaşı 403 liradan 480 liraya çıktı. En düşük Tarım Bağ-Kur emeklisinin aylığı da 306 liradan 380 liraya yükseldi.

Hükümet kriz önlemlerinin süresini uzatıyor


Hükümet, amme alacaklarının tahsili usulü hakkındaki kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören torba kanunu dün Meclis'e sevk etti. Torba yasa tasarısıyla 2009 yılında alınan ekonomik kriz önlemlerinin süreleri uzatılıyor. Bu çerçevede kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının iyileştirilmesi ve kısa çalışma ödeneğinin artırılması uygulamasının 2010 yılında da devam ettirilmesi öngörülüyor. Aynı kapsamda olmak üzere ilk defa işe alınan ve çalıştırılanlar için sigorta primlerinin işveren hissesine ait tutarlarının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması ve uygulamasının 2010 yılında da devam ettirilmesi düzenleniyor. Tasarıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiği 'özel istihdam büroları'nın açılmasına ilişkin düzenleme yeniden şekillendiriliyor. Bu çerçevede 'özel istihdam büroları' ile kurulacak geçici iş ilişkisi yeniden değerlendiriliyor. Türkiye'de yabancıların çalışmasını öngören düzenlemeyle mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılara bir yılı geçmemek üzere ön izin verilecek. Tasarıyla 49 ilde uygulaması yapılan sigorta primi işveren hissesi teşvikinin uygulama süresi 31 Aralık 2012 tarihine kadar uzatılıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının devlete ait borçlarına karşılık olmak üzere gayrimenkullerinin Maliye Bakanlığı'nca satın alınması süresi de 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatılıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=942023&title=maas-zammi-bu-aya-yetismedi-emekli-farkini-subatta-alacak