Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, PKK'nın finans trafiğini incelemeye aldı (19.01.10) PDF Yazdır e-Posta
19 Ocak 2010

Yurtdışında bulunan Türklerin 100 milyar dolarlık birikiminin peşine düşen Maliye, rotayı terör örgütüne çevirdi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Gelir İdaresi Başkanlığı terör örgütü PKK'nın finans trafiğini ortaya çıkarmak için harekete geçti. İskandinav ülkeleri İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka ile karapara aklama ve terörizmin finansmanına ilişkin olarak istihbarat değişimine ilişkin çalışmalar yapılıyor. MASAK yetkilileri, geçen yıl bu ülkelerle anlaşmaya varmak için bir araya gelirken görüşmeler bu sene yeniden başlayacak. Terör örgütünün para trafiğinin İskandinav ülkeleri üzerinde yoğunlaştığını ifade eden MASAK yetkilileri, bu ülkelerden elde edilecek bilgilere göre kapsamlı bir çalışma yapılacağını kaydetti. Yıl içerisinde bu ülkelerin tümüyle temasa geçilerek her türlü para transferine ilişkin bilgi alınacağını ifade etti.

MASAK ile İsviçre Finans Polisen Riskriminal arasında Karapara Aklama ve Terörizmin Finasmanı'nı önlemeye yönelik mutabakat muhtırasının yürürlüğe konulması için iki yıl önce imza atılmıştı. Bu kapsamda geçen hafta Türkiye ile Norveç arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması da revize edilmişti. Anlaşma ticari ilişkilerin yanı sıra iki ülke vergi idareleri arasında vergi kayıp ve kaçağının engellenmesi amacıyla bilgi değişimi imkanı da sağlayacak.

Maliye Bakanlığı, Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik yeniden düzenleniyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu tarafından hazırlanan düzenlemeye göre elektronik transferlerde aranan bilgiler değiştiriliyor. Bu transferleri düzenleyen maddede yapılan değişiklikle yurtdışı ve yurtiçi transfer mesajları için farklı bilgi uygulaması kaldırılıyor. Düzenlemeyle her iki transferde de, aynı bilgilerin aranması hükmü getiriliyor. Aranan bilgilerden 'TC kimlik numarası, pasaport numarası, vergi kimlik numarası' gibi göndereni belirlemeye yarayan bilgilere uluslararası standartlar kapsamında 'adres ya da doğum yeri ve tarihi' bilgisi ekleniyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=941968&title=maliye-pkknin-finans-trafigini-incelemeye-aldi