Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Amme Alacakları Kanununda değişiklik PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2010

İlk defa işe alınan ve çalıştırılanlar için sigorta primlerinin işveren hissesine ait tutarlarının, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması uygulamasının bu yıl da devam etmesini öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

''Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''na göre, kamu kurum ve kuruluşlarının devlete ait borçlarına karşılık olmak üzere gayrimenkullerinin Maliye Bakanlığınca satın alınması süresi, 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatılacak.

Tasarıyla, Harçlar Kanununa ekli 8 sayılı tarifenin ''XI- Finansal faaliyet harçları'' bölümünde değişiklik yapılıyor. Buna göre, banka (katılım bankaları dahil) kuruluş ve faaliyet izin belgeleri; ''Türkiye'de kurulan bankalar ile yabancı bankalarca Türkiye'de açılan merkez şubelere ilişkin izin belgeleri (her yıl için)'' ile ''serbest bölgelerde faaliyet göstermek üzere kurulan bankalar ve açılan yabancı banka şubelerine ilişkin belgeler (her banka, her şube ve her yıl için)'' 200 bin TL, bütün bankaların, serbest bölgelerdekiler de dahil olmak üzere açılan şubeleri (yabancı bankalarca serbest bölgelerde açılan şubeler hariç) için düzenlenen belgeler (her şube ve her yıl için) bir önceki takvim yılı başındaki nüfusa göre; nüfusu 5 bine kadar olan belediyelerde 24 bin TL, nüfusu 5 bin ile 25 bin arasında olan belediyelerde 36 bin TL, nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler ile serbest bölge sınırları içinde 48 bin TL olacak.

DENETİM GİDERLERİ FONDAN KARŞILANACAK


Kısa çalışma taleplerinin uygunluk tespiti için yapılan denetim giderleri, işsizlik fonundan karşılanacak. Bu düzenlemeye ilişkin madde gerekçesinde işyerinde kısa çalışma uygulamasına geçmek isteyen işverenlerin, SGK'ya uygunluk talebinde bulunduğu, taleplerin, sebep ve şekil yönünden kontrol edildiği, kısa çalışma taleplerinin uygunluk tespitinin ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri tarafından işletme bazında denetim yapılmak suretiyle karara bağlandığı vurgulandı.

Madde gerekçesinde, söz konusu denetimlerin, daha hızlı ve etkin yapılmasını, işverenlerin taleplerinin daha kısa sürede sonuçlandırılmasını ve böylece kısa çalışma uygulamasından beklenen faydanın elde edilebilmesini teminen, denetim için yapılan giderlerin de İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Kısa çalışma ödeneği için 2008 ve 2009 yılında uygulanan esaslar, 2010 yılı için de geçerli olacak. 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna göre, 2008 ve 2009'da, kısa çalışma için öngörülen 3 aylık üst limit 6 aya çıkarılmış, günlük kısa çalışma ödeneğinin miktarı işsizlik ödeneği miktarının bir buçuk katına yükseltilmiş, kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemelerin, başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyeceği öngörülmüş, maddenin yayımı tarihinden önce uygunluk tespiti yapılan kısa çalışma başvurularında sürenin, işverenin talebi halinde aynı şartlarla ve maddede öngörülen süreyi aşmamak kaydıyla uzatılacağı hükme bağlanmıştı. Yine aynı düzenlemede, kısa çalışma süresini 6 ay daha uzatma yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiş, ancak bu dönemde kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemelerin, başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşüleceği öngörülmüştü. 22 Haziran da da Bakanlar Kurulu Kararı ile kısa çalışma süresinin 6 ay daha uzatılması kararlaştırılmıştı.

İŞVEREN PRİMİNİN FONDAN KARŞILANMASI

Tasarıyla 4447 sayılı işsizlik Sigortası Kanunun Geçici 9. maddesinde de değişiklik yapılıyor. Buna göre, ilk defa işe alınan ve çalıştırılanlar için sigorta primlerinin işveren hissesine ait tutarlarının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması uygulaması, 2010 yılında da devam edecek.

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ


Türkiye dışında ikamet eden yabancılar, çalışma izni başvurularını bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine yapabilecek. Temsilcilikler, bu başvuruları doğrudan Bakanlığa iletecek. Bakanlık ilgili mercilerin görüşlerini alarak başvuruları değerlendirecek. Durumu uygun görülen yabancılara çalışma izni verilecek. Bu izin, çalışma vizesi ve ikamet izninin alınması halinde geçerlilik kazanacak. Çalışma izin belgesini alan yabancıların, bu belgeyi aldıkları tarihten itibaren en geç 90 gün içinde ülkeye giriş vizesi talebinde bulunmaları, ülkeye giriş yaptıkları tarihten itibaren de en geç 30 gün içinde İçişleri Bakanlığına ikamet tezkeresi almak için başvurmaları zorunlu olacak.

Türkiye'de geçerli ikamet izni olan yabancılar veya bunların işverenleri, başvurularını, Bakanlığa yurt içinden de yapabilecek. Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılara akademik ve mesleki yeterlilik ile ilgili işlemleri tamamlanıncaya kadar, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla bir yılı geçmemek üzere ön izin verilebilecek.

Mesleki eğitim alanı dışında istihdam edilecek yabancı uyruklu personel için bu Kanunda belirtilen görüşler alınmayacak. Bu kişiler, akademik ve mesleki yeterlilik ile lisans talep ve yeterlilik uygulamasına tabi olmayacak.

Çalışma izinleri, ikamet sahibi yabancılar veya bunların işverenlerinin Bakanlığa yazılı talebi üzerine, çıkarılacak yönetmelik hükümlerine göre verilecek ve uzatılacak.

Usulüne uygun olarak yapılan başvurular, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla Bakanlık tarafından en geç 30 gün içinde sonuçlandırılacak.

GEREKÇE


Tasarının genel gerekçesinde, global ekonomik kriz nedeniyle istihdamda ortaya çıkan sorunların aşılması amacıyla 2008 ve 2009 yıllarında kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarının iyileştirilmesi ve kısa çalışma ödeneğinin artırılması uygulamasının 2010 yılında da devam ettirilmesinin amaçlandığı vurgulandı. Gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

''Aynı kapsamda olmak üzere, ilk defa işe alınan ve çalıştırılanlar için sigorta primlerinin işveren hissesine ait tutarlarının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması uygulamasının 2010 yılında da devam ettirilmesi öngörülmektedir.

Özel istihdam büroları ile kurulacak geçici iş ilişkisi hususu, Cumhurbaşkanı tarafından iade edilen 5920 sayılı Kanunun iade gerekçeleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmektedir.

5084 sayılı Kanun çerçevesinde 49 ilde uygulaması yapılan ve 31 Aralık 2004 tarihinden önce tamamlanan yatırımlar açısından, 31 Aralık 2009 tarihinde sona eren sigorta primi işveren hissesi teşvikinin uygulama süresi, 31 Aralık 2012 tarihine kadar uzatılmaktadır.

Halen açılış aşamasında bir kereye mahsus olmak üzere finansal faaliyet harcına tabi tutulan her banka şubesi için, her yıl ve nüfus esasına göre farklı tutarlarda harç tahsil edilmesi uygulamasına geçilmektedir.''


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=941856&title=amme-alacaklari-kanununda-degisiklik