Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçi emeklisi bankada hayal kırıklığına uğradı (18.01.10) PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2010

Başbakan Tayyip Erdoğan, 2009'un son günlerinde müjdeyi verdi: "Emekli maaşlarına 60'ar lira zam yapılacak." Bu müjde üzerine dün ve bugün maaş günü gelen emekliler bankalara koştu. Maaşlarında sadece yüzde 4.6 TUFE zammını görünce şoke oldu. Herkes birbirine sordu öğrenemedi. Gerçeği hurriyet.com.tr açıklıyor:

Zamlı maaşını almak için bankaya koşan emekli hayal kırıklığına uğradı.  30 lira farkı gören emekli, banka çalışanlarına sert tepki gösterdi. SGK, zamlı maaşlar için yasal düzenleme gerektiğini belirterek, zamlı maaşların Ocak farkıyla birlikte Şubat’ta verileceğini açıkladı. Emekli dernekleri, şimdi de 60 liralık zammın TÜFE artışının üzerine eklenmesi için vekillerin kapısını çalacak.

Başbakan Erdoğan’ın işçi ve esnaf emeklilerine yapılacağını duyurduğu zammı maaşında göremeyen emekli öfkelendi. Oysa yasa gereği söz konusu zammın yapılabilmesi için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Yani zam için yeni yasanın yürürlüğe girmesi gerek. Fakat yasa daha Meclis'e bile gelemedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, yasa değişikliği için hazırlıkların devam ettiğini belirtirken, zamlı maaşların Şubat ayına yetişeceğini bildirdi.

Bu nedenle Ocak maaşını almak için bankaya koşan emeklinin maaşına sadece geçen altı ayda gerçekleşen TÜFE oranında, yani yüzde 4.6 oranında zam yansıtıldı. Böylece 60 lira hayaliyle bankaya giden emekli ortalama 30 lira zam almış oldu.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13510460.asp?gid=229