Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
IMF anlaşmasından sonra kur politikası değişmezse ithalat patlar (17.01.10) PDF Yazdır e-Posta
17 Ocak 2010

Türkiye'nin IMF ile yapacağı anlaşmanın en önemli etkisi TL üzerinde olacak. Uzmanlar, anlaşma ile birlikte yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan ilgisinin artacağını belirtiyor. Dışarıdan gelecek sıcak para ile döviz kurunun gerilemesi ve ihracatın düşmesiyle birlikte üretimin azalacağına dikkat çekiliyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da IMF ile yapılacak bir anlaşmadan sonra kur politikasının değişmemesi halinde Türkiye'de ithalat yaşanacağına vurgu yapıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, IMF anlaşması yapıldığı takdirde kur politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Zaman'a yaptığı açıklamada, Türkiye ilk defa kendi şartlarında IMF ile bir anlaşma yapabilecek kapasitede olduğunu, anlaşma akdedilmesi halinde kur politikasının mevcut haliyle bırakılması durumunda Türkiye'nin ithalat cennetine döneceği uyarısında bulundu.

İzmir'de temaslarda bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Zaman Gazetesi İzmir Bölge Yayın Temsilcisi Vahit Yazgan'ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında 2010 yılında ekonomik gelişmeler ve IMF ile muhtemel bir anlaşma konularını değerlendiren Rifat Hisarcıklıoğlu, çarpıcı açıklamalarda bulundu. IMF ile yapılacak anlaşma görüşmelerinin olumlu sonuçlanmasının pozitif ve negatif tarafı olduğunun altını çizen Birlik Başkanı, 2009'da dünyadaki global krize bağlı olarak Türkiye'deki bütçe açığının, 10 milyar Türk Lirası'ndan 52 milyar Türk Lirası'na yükseldiğini hatırlattı. 52 milyar TL'yi Hazine'nin içeriden borçlanarak karşıladığını anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu, "İçeriden borçlandığı zaman bu sefer reel sektöre akacak kaynağı devlet almış oldu. Türkiye de maalesef o zaman yatırım yapamadı. Bankacılık sisteminin otomatikman fonladığı yer devlet oldu." şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı'nın verdiği bilgilere göre bütün dünyada olduğu gibi önce devletin fonlanması, devletin en garanti yer olarak görülmesinden dolayı finans sistemi tarafından öncelikli tercih oluyor. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma söz konusu olursa Türkiye'nin buradan alacağı kaynağı bütçe açıklarını kapatmada kullanacağını ifade etmişti. Piyasadan borçlanma olmayınca bankaların elindeki kaynağın da otomatikman reel sektöre akacağını ve böylece reel sektörde yatırımın artacağını aktaran TOBB Başkanı, "Bu açıdan bakarsak pozitif." dedi. Anlaşmanın negatif yönünün de olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, rekabet gücümüzün, özellikle Türkiye'nin bu krizde ve önümüzdeki dönemde işsizlik sorununu çözebilmek için ihracat odaklı üretimi devam ettiriyor olması gerektiğini kaydetti. Özellikle ihracata dayalı sanayiciler olarak beklentilerinin ihracatın devam edebilmesi için müthiş bir kaldıraç olan kur politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Kur politikasını mevcut haliyle bırakırsak Türkiye, ithalat cenneti haline dönüşüyor. Negatif tarafı da bu." Türkiye'nin bu devrede en somut göstergelerinden birinin bu krizi atlatırken IMF anlaşmasına bağlı olmaksızın politikalar geliştirdiğini hatırlatan TOBB Başkanı, bu durumun çok önemli olduğunu dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, gelişmelerin uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından hemen görüldüğünü ve piyasalara olumlu yansıdığını vurguladı.

2010 beklentilerine de değinen TOBB Başkanı, 2009'a göre 2010'un daha iyi bir sene olacağını söyledi. "Olması da lazım. Güzel bir söz var. İyi beklersen iyi olur, kötüyü beklersen kötü olur. Onun için de pozitif olmaya ihtiyaç var." diyen Hisarcıklıoğlu, daha iyi olması için de atılması gereken adımlar olduğunu ifade etti. TOBB Başkanı, "Bunları da hükümetle, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı ile paylaşıyoruz. İnşallah bu noktalarda alınacak tedbirlerle beraber iyi olacak. Ama daha iyi olabilmesi için de tedbirleri alacaklarına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Üç odadan ortak vergi ödülü

İzmir'de bulunuş sebebinin ilde ilk kez üç odanın ortak bir vergi ödül töreni yapması olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Zaman'da bugün çıkan haberde vurgulandığı gibi birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. İzmir bu birlikteliği EXPO 2015'te yakaladı. Aslında EXPO'yu kaybetti ama ortak hareket edebilme kültürünü yakaladı. Herkes ayrı hareket ettiği zaman hiç kimse bir yol haritası bulamıyor." dedi. Birlik ve beraberlik, ziyarete de yansıdı. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na eşlik etti. Düzenlenen törenle üç odaya kayıtlı en fazla vergi veren 100 üyeye ödülleri verildi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=941246&title=imf-anlasmasindan-sonra-kur-politikasi-degismezse-ithalat-patlar