Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emeklinin hevesi kursağında kaldı (17.01.10) PDF Yazdır e-Posta
17 Ocak 2010

Dün sabah itibarıyla maaşlarını internetten kontrol eden emekliler bekledikleri zammı alamadıklarını öğrenince hem hevesleri kursağında kaldı, hem de ödeneceği belirtilen zammın Erdoğan’ın açıklamasından daha düşük gelmesine bir anlam veremedi.

Bilindiği üzere emekli maaşlarına yapılacak iyileştirme ve zam oranları 5 Ocak 2010 Salı günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Söz konusu günde yapılan açıklamaya göre, en düşük emekli maaşına yapılacak zam yüzde 20,4 ve en yüksek maaşa verilecek zam yüzde 4,5 olarak belirlendi.

 

Buna göre en düşük maaşa gelen zammın 101 TL, en yüksek maaşa gelecek zammın ise 63 TL olacağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi ağzından, tüm ulusal kanallarda yayınlandı. Bu zamlar 2010'un ilk altı ayında yapılacak zam olarak belirlenen rakamlar oldu.

Oysa dün sabah itibarıyla internet üzerinden hesaplarını, dahası aldıkları zammı kontrol eden emekliler şaşkına döndü. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan zam oranındaki iyileştirmeyi banka hesaplarında bulamadılar.

Bir emeklinin uyarısı üzerine araştırmaya karar verdiğim konu ile ilgili olarak, birçok emekliden hesaplarına girerek kontrol etmelerini rica ettim ve her birinin maaşlarına yatan parada yalnızca yüzde 4,62’lik artış olduğu ve iyileştirme zammının bulunmadığı tespit edildi.

Durum karşısında emekliler son derece agresif açıklamalarda bulunurken, hükümetin ihmalkar tavrı birçok insanda kafa karışıklığına yol açtı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, hükümeti ağır bir dille eleştiren emekliler ile hükümet arasındaki tek sorun iletişim kopukluğu olmuştu.

Zamları hesaplarında bulamayan emekliler adına SGK ile görüştüğümde olay netlik kazandı. Açıklanan zamlar hakkında henüz TBMM’den geçmeyen zam hakkındaki kanun nedeniyle SGK herhangi bir işlemi yürürlüğe koyamadı. Maaşlardaki zammın Şubat ayına yetiştirilmesi ümit edilmekle birlikte, bu ay ödenmeyen zam farkları da gelecek ay maaşına yansıtılacağı bilgisi gelen duyumlar arasında. Ancak resmi kaynaklardan kamuoyuna yansıyan bir açıklama henüz bulunmuyor. Tahminlere göre durum sanılanın ve iddia edilenin aksine, yalnızca bürokratik bir gecikme…

Dolayısıyla hükümetin, hele de bir ülkenin başbakanının çıkıp 7,3 milyon emekliyi kandırmak gibi bir niyeti yok. Diğer taraftan bu kadar önemli bir konuda yaşanan yasama kaynaklı bir gecikme ile ilgili bilgilendirilmede bulunulmaması ise son derece garip.

Emekli maaşlarının yeterliliği ve hükümet kaynaklı para politikalarının doğruluğu tartışılmaya devam ederken, bu tür bir iletişim kaynaklı sorun önümüzdeki günlerde emeklilerin kafasını bir hayli yoracağa benziyor. Bekleyip göreceğiz…

http://www.ekotrent.com/haber/20100117/Emeklinin-hevesi-kursaginda-kaldi.php