Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım indirimine zaman sınırı kalktı PDF Yazdır e-Posta
16 Ocak 2010

Image

Yatırım indirimi istisnasının kullanılmasına yönelik sınırlamayı Anayasa Mahkemesi iptal etti. Gerekçeli kararı 8 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandığı için, artık eski yatırımlarda hak edilen indirimler için zaman sınırlaması ortadan kalktı

Mahkemenin kararına göre; geçmişten kaynaklanan yatırım indirimi hakkı olanlar, herhangi bir zaman sınırlaması olmadan, bu hakları bitene kadar yararlanabilecekler. Şimdi yatırımcılar, düzenleme iptal edildiği için, geçmişte kalıp da kullanamadıkları istisnalarını şubatta verecekleri geçici beyannamelerde kullanabilecek. Bu istisnanın hem bu yıl hem önümüzdeki yıllarda kullanılmasının maliyeti ise yetkilileri korkutuyor.
 
Hükümet, Kurumlar Vergisi oranını düşürürken, yatırım indirimi istisnasını da kaldırmıştı. Ancak bir geçiş süresi belirlenmiş ve mevcut yatırımlarda 2006, 2007, 2008'de indirimin kullanılacağı düzenlenmişti. Bu düzenleme nedeniyle yatırım indirimi istisnası son olarak 2008'in tamamı için 2009 Nisan'ında verilen beyannamelerde kullanılmıştı. Mahkeme, Kurumlar Vergisi'nde yatırım indirimi hakkını zaman açısından sınırlayan düzenlemeyi iptal ederek kısa bir süre önce gerekçesini yayımladı.
 
 
Maliye beyannamelere ekleyecek
Gerekçeli kararın açıklamasının ardından, yatırım indirimi şubatta verilecek Ekim-Kasım-Aralık 2009 dönemine ait 4'ncü Geçici Vergi beyannamelerinde kullanılabilecek. Böylece 2009'da hiç kullanılamayan indirim, 2009'un tümü için kullanılabilir hale geldi. Yetkililer, geçici beyannamelerin "kümülatif" olarak geldiğini, bu nedenle 2009'da kullanılamayan istisna tutarlarının şubatta verilecek beyannamelerde gösterilebileceğini söyledi. Ayrıca Nisan 2010'da verilecek Kurumlar Vergisi beyannamesinde de yatırım indiriminin tamamı kurum kazancından düşülebilecek.
 
Maliye Bakanlığı'nın 15 Şubat tarihine kadar konuya ilişkin bir açıklama yapacağı belirtiliyor. En azından beyannamelere "yatırım indirimi" bölümünün eklenmesi gerekiyor. Yetkililer, iptalin sadece eskiden başlamış yatırımları ilgilendirdiğine dikkat çekerek, "Bu iptal kararı yatırım indirimi istisnası tekrar geri geldi gibi algılanmasın" uyarısında bulundu. Yetkililer ayrıca yatırım indirimi istisnasını kullananların yine eskiden olduğu gibi yüzde 30 Kurumlar Vergisi ödeyeceğini söylediler.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=135490&KTG_KOD=480