Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, banka şubelerinden 350 milyon lira harç alacak (15.01.10) PDF Yazdır e-Posta
15 Ocak 2010

Küresel krize rağmen rekor kâr yapan Türk bankacılık sektörüne hükümet harç sürprizi yaptı. Bankalardan her şube kuruluşunda alınan 27 bin liralık harç kalıcı hale geldi.

Buna göre nüfusu 5 binin altındaki ilçelerde şube başına yıllık 24 bin lira harç alınacak. Nüfusu 5 ile 25 bin arasında olan yerlerde yıllık harç miktarı 36 bin TL'ye çıkarken, 25 binin üzerindeki yerlerde ise 48 bin lira olacak. Söz konusu düzenlemeden yıllık 350 ila 400 milyon liralık bir gelir beklenirken buradan gelecek kaynak emeklinin maaş artışına gidecek. Türkiye genelinde Kasım 2009 sonu itibarıyla yaklaşık 9 bin 500 banka şubesi bulunuyor. Bunların 4 bin 924 tanesi taşrada, geriye kalanı üç büyük ilde yer alıyor.

İstanbul'da 2 bin 817 adet banka şubesi bulunduğunu aktaran sektör yetkilileri, düzenlemeden daha çok özel bankaların mağdur olacağını belirterek, "Kamu bankaları daha çok taşrada bulunduğu için en yüksek bedel olan 48 bin lira özel bankaların cebinden çıkacak." değerlendirmesini yaptı. Finans kesiminin hazırladığı maliyet tablosuna göre 350 milyon liranın üzerindeki bir gelirin yüzde 80'i özel bankalardan gelecek. Banka şubelerinden alınacak yıllık harcın faturasının vatandaşa çıkacağını aktaran üst düzey bir banka yetkilisi ise havale ve EFT başta olmak üzere birçok bankacılık işleminden alınan komisyon miktarının artacağını kaydetti.

Düzenleme hakkında açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, bütçe dengelerini koruma adına bir adım atıldığını belirterek bankacılık sisteminin kârlılık ve bilançolarına bakıldığında kararın bünyelerini olumsuz yönde etkilemeyeceğini kaydetti. Babacan, "Özellikle küçük yerleşim merkezlerinde bunu düşük tutmamızın sebebi de o kılcal damarlara kadar bankacılık hizmetinin gitmesini sağlamaya devam etmek." dedi. Babacan, toplantı sonrasında gazetecilerin konuya ilişkin olarak bankaların bu konudan haberlerinin olup olmadığının sorulması üzerine "Onlar da yeni duyuyorlar." cevabını verdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=940370&title=maliye-banka-subelerinden-350-milyon-lira-harc-alacak