Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kooperatiflerde ortaklık payı değeri 100 Türk Lirası olacak PDF Yazdır e-Posta
14 Ocak 2010

Image

Halen faaliyetlerini sürdüren kooperatifler ve üst kuruluşlar sermayelerini ana sözleşme değişikliğine ve genel kurul kararına gerek kalmadan bir ortaklık payının değeri 100 Türk Lirası olacak şekilde tamamlayacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununa Tabi Kooperatiflerde Bir Ortaklık Payının Değerinin 100 Türk Lirasına Yükseltilmesi ve Yeni Pay Değerine Göre Kooperatiflerce Yapılması Gerekli Olan İşlemlere İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğde, 23 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca; 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa bağlı kooperatiflerde, bir ortaklık payının değerinin 100 liraya yükseltildiği hatırlatıldı.

Tebliğde, yeni pay değerine göre kooperatiflerce yapılması gerekli işlemlere ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

Tebliğe göre, bir ortaklık payının değerinin 100 liraya yükseltilmesine yönelik söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ve dayanağını oluşturan 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun ilgili maddesi hükmü çerçevesinde yapılması gerekenler şöyle:

Halen faaliyetlerini sürdüren kooperatifler ve üst kuruluşlar sermayelerini ana sözleşme değişikliğine ve genel kurul kararına gerek kalmadan bir ortaklık payının değeri 100 Türk Lirası olacak şekilde tamamlayacak.

Ana sözleşmesinde bir ortağın birden fazla ortaklık payı taahhüt ve tediye etmesi öngörülmüş olan kooperatiflerde, bir payın yeni değerine (100 lira) göre taahhüt ve tediye edilecek toplam sermaye tutarının fazla bulunması halinde, ana sözleşme değişikliği yapılarak asgari ortaklık payı sayısı azaltılacak.

Yeni kurulacak kooperatiflerde bir ortaklık payının değeri 100 lira olarak dikkate alınacak. Kooperatif sermayesi de en az 7 kurucu ortak sayısı gözetilerek 700 lira olacak. Ana sözleşmelerin sermaye ve paylarla ilgili maddelerinde ve ayrıca ana sözleşmenin sonundaki kuruculara ait beyan maddesinde buna göre düzenleme yapılacak. Bakanlık tarafından bastırılmış örnek ana sözleşmelerdeki 1 lira biçiminde yazılı olan bir ortaklık payının değeri de 100 lira olarak düzeltilecek.

Yeni pay değerine göre taahhüt edilen pay tutarlarının ortaklarca ödenmesinde ana sözleşmenin sermayenin ödenmesine ilişkin hükümlerine uyulacak, zorunlu hallerde bu sürelerin uzatılmasına ilişkin ana sözleşme değişikliğine gidilecek.

ilgili Tebliğ görmek için tıklayınız

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=940012&title=kooperatiflerde-ortaklik-payi-degeri-100-turk-lirasi-olacak