Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, 80 milyar doların peşine düştü PDF Yazdır e-Posta
10 Ocak 2010

Image

Varlık Barışı kapsamında yurtdışından 20 milyar doları Türkiye'ye getirmeye başaran Maliye, kalan 80 milyar dolardan 50'sini ekonomiye kazandırmayı hedefliyor.

Varlık Barışı kapsamında 47,3 milyar liralık rekor beyana ulaşan Maliye, rotayı patronların zulasına çevirdi. Yurtdışından yaklaşık 20 milyar dolarlık (27 milyar TL) bildirimde bulunulmasının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) beyan edilmeyen 80 milyar doların peşine düştü.

İsviçre ve Lüksemburg ile yapılan anlaşma sonrasında gizli hesaplar mercek altına alınacak. Gurbetçilerin birikimlerinin yoğun olduğu Avusturya, Libya, Almanya ve Rusya gibi ülkelerin yanı sıra Cayman, Virgin ve Seyşel adaları ile de görüşme trafiği hız kazanacak.

Varlık Barışı kapsamında yurtdışından beyan edilen rakamlardan memnun olduklarını belirten Maliye'den üst düzey bir yetkili, amaçlarının yurtdışındaki varlıkları Türkiye'ye çekmek olduğunu söyledi. Gizli hesapların kapısını açtıklarını aktaran aynı yetkili, "Ancak elde ettiğimiz sonuçlar gelen rakamın yeterli olmadığını gösteriyor. Yeni hedefimiz patronların beyan etmekten kaçındıkları rakamları ülke ekonomisine kazandırmak için çalışmak." dedi. Bu kapsamda GİB, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Masak'ın ortak çalışma yürüteceğini kaydetti. 60 milyar doları İsviçre'de olmak üzere yurtdışında Türklere ait 100 milyar dolarlık birikim olduğu hesaplanıyor. Maliye'nin hedefi ise bu rakamın en az 50 milyar dolarını Türkiye ekonomisine kazandırmak. Bu kapsamda vergi avantajı olan ülkelere yönelik her türlü para transferi mercek altına alınacak.

Varlık Barışı kapsamında yurtdışında gizli hesabı olanlara yüzde 2 vergi ile birikimlerini Türkiye ekonomisine kazandırma şansı tanıdıklarına dikkat çeken Maliye yetkilisi, işadamlarını vergi kaçırmamaları konusunda uyardı. Aynı yetkili, "Herkes istediği ülkede hesap açmada serbest. Ancak hiç kimsenin vergi kaçırma gibi bir ayrımcılığı yok. Önümüzdeki günlerde barışa yanaşmayanların peşine düşeceğiz." dedi. Vergi cennetleri listesinde yerleşik veya faaliyette bulunan kurumlara 'nakden veya hesaben yapılan, tahakkuk ettirilen ½ bütün ödemelerden yüzde 30 vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor. Vergi cennetlerinin amacının, bankacılık, finans ve vergisel konularda sundukları imkânlarla ve gizlilik prensipleriyle her ülkeden her milletten yabancı yatırımcıyı, yabancı sermayeyi kendilerine çekmek olduğunu belirten yetkililer, haritada yeri dahi bilinmeyen bu ülkeler üzerinden yüz milyarlarca dolarlık işlem yapıldığına dikkat çekiyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=938264&title=maliye-80-milyar-dolarin-pesine-dustu