Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Kıdem tazminatındaki sorunlar çözülmeli" (09.01.10) PDF Yazdır e-Posta
09 Ocak 2010

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kıdem tazminatı konusunun hem iş verenin hem de işçinin mağdur olduğu bir konu olduğunu ve çözülmesi gerektiğini söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) İzmirli iş adamlarıyla bir araya gelen Dinçer, işsizlik meselesinde iş adamlarının katkılarına ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Bakan Dinçer, İŞKUR vasıtasıyla ciddi istihdam yaratmaya ve mesleksizliği önlemeye yönelik çalışma yaptıklarını, verdikleri eğitimlere katılanlara 317 lira ücret ödediklerini, 2009 yılında Türkiye çapında düzenledikleri 10 bine yakın eğitim programına 145 binden fazla kişinin katıldığını söyledi.

Sanayi bölgelerinde ''eleman aranıyor'' tabelaları gördüğünü anlatan Bakan Dinçer, sanayicinin birçok açık pozisyonu olduğunu, bunun yanında birçok kişinin boşta bulunduğunu, bu ikisini uyumsallaştırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Küresel krizde birçok ülkede işsizlik oranının yüzde 100 oranında arttığını Türkiye'de ise yüzde 11 olan işsizlik oranının yüzde 13,5'lara çıktığını ifade eden Bakan Dinçer, küresel krizden başka ülkelerin olduğu kadar Türkiye'nin etkilenmediğini, işsizliğin önlenmesi noktasında birçok tedbir aldıklarını anlattı.

Dinçer, 2010 yılında mevcut istihdama ilave alınacak her işçi için işveren payını devletin karşılayacağını, hangi yaşta olursa olsun mevcut istihdama bir kadının alınması halinde, bu kişinin sosyal güvenlik primlerini 5 yıl boyunca devletin kademeli olarak ödeyeceğini kaydetti.

SOSYAL GÜVENLİK GELİR GİDER ORANLARI


Sosyal güvenlik gelirlerinin 2002 yılında yüzde 40 olan giderleri karşılama oranının 2009'da yüzde 60-62'ye çıkmasını hesapladıklarını, ancak küresel krizin hesapları altüst ettiğini ve bu oranı yüzde 52-53'lere düşürdüğünü belirten Dinçer, uluslararası standartlarda 4 çalışana karşı 1 emekli hesap edilirken Türkiye'de 1,8 çalışana 1 emekli denk geldiğini söyledi.

Emekli maaşlarındaki iyileştirmelere de değinen Dinçer, emeklilere yapılacak 10 liralık iyileştirmenin ekonomiye 1 yıllık maliyetinin 1 milyar 100 milyon lira, 100 liralık iyileştirmenin ise 11 milyar lira ek maliyeti olduğunu anlattı.

Dinçer, giderlerin azaltılması noktasında, ilaç fiyatlarındaki düzenlemelerle birlikte kamuya 2,5 milyar lira tasarruf sağlayacak çalışma yaptıklarını kaydetti.

İŞ VERENİN ÜSTÜNDEKİ İSTİHDAM YÜKÜ


İşverenin üstündeki istihdam yükünün azaltılması konusundaki soruları da yanıtlayan Bakan Dinçer, şöyle konuştu:

''Bizim uluslararası alanda da ciddi sorunlarımızdan birisi bu. İşe giriş ve çıkış maliyetlerinin yüksekliği uluslararası platformlarda sürekli olarak eleştirildiğimiz konulardan birisidir.

Özellikle kıdem tazminatıyla ilgili meselelerde bize yönelik eleştiriler yapılıyor. 'İşe giriş ve çıkış maliyetlerini düşürün' diyorlar. Aslında ne hikmettir ben bilemiyorum, kıdem tazminatı meselesi bu ülkenin çalışma hayatının önemli sorunlarından birisidir.

Hem işvereninin mağdur olduğu bir konudur, hem de işçinin mağdur olduğu bir konudur. Şimdi normal şartlarda ben konuyla ilgili birisi olarak işin bir tarafındayım. Hem işçi hem de işveren 'bu sorunu hep beraber oturup çözelim' diye konuşmaya yakın olması gerekirken, doğrusu gerçek anlamda ne işverenlerin ne de işçilerin böyle bir sorun çözülsün diye bu meseleye ağırlık koyduklarını göremiyorum.

Bu ciddi bir sorun ve çözülmelidir. İşçisiyle, işvereniyle, bakanıyla beraber oturmalıyız. Bunu nasıl çözeceğimizi konuşmalıyız. Nasıl çözmeliyiz o konuda bir fikrimi paylaşmak istemem.''

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=938178&title=kidem-tazminatindaki-sorunlar-cozulmeli&haberSayfa=1