Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Stopajda yatırım araçlarına genel düzenleme gündemde (09.01.10) PDF Yazdır e-Posta
09 Ocak 2010

    Anayasa Mahkemesi'nin yerli ve yabancı yatırımcılara farklı vergi uygulanmasına neden olan yasa maddesinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı cuma günü yayımlandı. Hükümet ise yatırım araçlarına yönelik genel bir vergi düzenlemesinin yapılmasını planlıyor.

    Anayasa Mahkemesi'nin dar mükellefler için sıfır olarak uygulanan stopaj kararının iptal ve yürütmesinin durdurulmasına dair gerekçeli kararı cuma günü Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu iptal kararı 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

    Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, kararın bugün yayımlanmasının ardından gerekçeli kararın detaylı olarak ele alınacağını ve Yüksek Mahkeme'nin görüşleri dikkatle incelenerek yeni bir düzenlemenin hazırlanacağını belirterek, "Bu düzenleme çok fazla geciktirilmeden hazırlanmalı. Ekonomi yönetimi bu konuda hızlı şekilde bir çalışma başlatacak. Bu kararla birlikte, sadece bonolar veya yatırım fonları için değil, diğer yatırım araçlarına yönelik de genel bir düzenlemeye gidilmesi gündemde" şeklinde konuştu.

    Yetkili, söz konusu araçlarda nasıl bir vergilemeye gidileceğinin, yapılacak çalışmaların ardından netleşeceğini de bildirdi.
    
    Eşitlik ilkesine aykırı

    Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, yabancı yatırımcıların kazançlarından stopaj alınmamasının anayasanın eşitlik ilkesine karşı olduğu belirtildi. Kararda, "Yerli olsun, yabancı olsun söz konusu kişilerin, tüm finansal araçlardan Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara stopaj uygulanması yönünden aynı hukuksal durumda oldukları açıktır. Aynı hukuksal durumda olanlara ise aynı kuralların uygulanması gerekir. Aksi halde kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı bir durum doğar. Aynı hukuksal durumda olanlara faklı uygulamalar getirdiği için, iptali istenen kural, anayasanın 10'uncu maddesine aykırıdır" denildi.

    Anayasa Mahkemesi, 2006 yılında 118 CHP'li milletvekilinin açtığı davaya yönelik 15 Ekim 2009'da yaptığı toplantıda, bazı kazançlarda yerli yatırımcılara yüzde 10, yabancı yatırımcılara "sıfır" stopaj uygulamasına olanak tanıyan yasa hükümlerini iptal etmişti.

    Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu'nun 103. maddesinde yer alan vergi tarifesindeki yüzde 35'lik orana ücretlilerin de tabi olması hükmünü anayasaya aykırı buldu.

    Anayasa Mahkemesi, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girmesi için hükümete süre tanıdı. Mahkeme ayrıca, yatırım indirimiyle ilgili süre sınırlamasını da kaldırdı. Bu hüküm, kararın yayımlanmasıyla birlikte bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=135245&KTG_KOD=411