Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sermaye Piyasası Kurulu, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nın (GYO) paylarının halka arz edilmesi için öngörülen süreleri azalttı PDF Yazdır e-Posta
08 Ocak 2010

Sermaye Piyasası Kurulu, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'na (GYO) İlişkin Esaslar Tebliği'nde değişiklikler yapmıştır. 31 Aralık 2009 tarihli 5. mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile;

- GYO'ların paylarının halka arz edilmesi için öngörülen süreler azaltılmış,

- Asgari halka açılma oranı yüzde 49'dan yüzde 25'e düşürülmüştür.

Seri: VI, No: 26 Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’e sirkülerimiz ekinde yer verilmiştir.

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 31 Aralık 2009 tarihli 5. mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan “Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” (Seri: VI, No: 26) ile 08 Aralık 1998 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ve yıllar itibariyle çeşitli seferler değiştirilmiş olan “Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği”nde yeni değişiklikler yapılmıştır. Bu tebliğ ile GYO’ların;

- Kuruluş,

- Tescil,

- Asgari sermaye tutarı,

- Lider sermayedara ilişkin özel şartlar,

- Şirket hisselerinin halka arzındaki süreler,

gibi çeşitli konularda değişiklikler yapılmıştır.

Sirkülerimizde tebliğde yer alan değişikliklerden vergisel sonuçlar doğurabilecek olanlar hakkında açıklamalar yapılmıştır. Seri: VI, No: 26 Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in tam metnine sirkülerimiz ekinde yer verilmiştir. (Ek 1)

I. GYO'ların paylarının halka arz edilmesi için öngörülen süreler azaltılmıştır.

Tebliğde yapılan değişlik öncesi halka arz edilecek hisselerin kayda alınması kapsamında Sermaye Piyasası kuruluna yapılacak başvuru için şirketlere süre tanınmaktaydı. Bu süre şirketin kuruluşundan veya şirket esas sözleşme tadili yoluyla gayrimenkul yatırım ortaklıklarına dönüşüyorsa esas sözleşme değişikliklerinin ticaret siciline tescili itibariyle başlamaktaydı.

Bu süreler tebliğin değiştirilmeden önceki halinde şirketlerin ödenmiş sermaye tutarına göre

-Ödenmiş sermayeleri 50 milyon TL’den az olan şirketler için tescilden itibaren 1 yıl,

-Ödenmiş sermayeleri 50-100 milyon TL arası olan şirketler için tescilden itibaren 3 yıl,

-Ödenmiş sermayeleri 100 milyon TL üstü olan şirketler için ise tescilden itibaren 5 yıl

olarak belirlenmişti. Bu süreler içinde şirketlerin kayda alınma başvurusu yapmaları gerekmekteydi.

Ek olarak tebliğin değiştirilmeden önceki halinde Kurul’un, payların ihraç edileceği piyasalarda önemli olumsuzlukların ortaya çıkması halinde, ortaklığın başvurusu üzerine ilgili süreleri uzatabileceği ifade edilmekteydi.

Bu kapsamda süre uzatımları da dikkate alındığında, GYO’ların SPK’ca hisseleri kurul kaydına alınmadan, uzun süreler boyunca faaliyette bulunması mümkün olmaktaydı.

Tebliğde yapılan düzenleme ile ani usulde kurulan veya esas sözleşme tadili yoluyla gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşen ortaklıklar için, bu süre (kayda alma başvurusu) kuruluşlarının veya esas sözleşme değişikliklerinin ticaret siciline tescilini takip eden 3 ay olarak kısaltılmıştır.

Diğer taraftan değişiklik yapan tebliğin 14’ncü maddesinde ilgili tebliğin yayımı tarihinden önce kuruluş veya dönüşüm suretiyle gayrimenkul yatırım ortaklığı statüsünü kazanmış ortaklıkların tebliğin değiştirilmeden önceki halinde belirtilen sürelerde halka arz için SPK’ya başvuruda bulunabilecekleri belirtilmiştir. 

II. Asgari halka açılma oranı yüzde 49'dan yüzde 25'e düşürülmüştür.

Tebliğde yapılan değişiklik öncesi GYO’ların çıkarılmış sermayesinin asgari % 49’u oranındaki paylarını, belirlenen süre ve esaslar dâhilinde halka arz etmek üzere kurulmuş olması gerekmekteydi. Tebliğ ile yapılan değişiklik ile bu oran % 25’e düşürülmüştür.

Aynı zamanda değişiklik yapan tebliğin 14’ncü maddesinde ilgili tebliğin yayımı tarihinden önce kuruluş veya dönüşüm suretiyle gayrimenkul yatırım ortaklığı statüsünü kazanmış ortaklıkların da çıkarılmış sermayelerinin asgari % 25’i oranındaki paylarının halka arz edilmesi için başvuruda bulunabilecekleri belirtilmiştir.E&Y