Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankacılar Basel'de yeni düzenlemeleri tartışacak (08.01.10) PDF Yazdır e-Posta
08 Ocak 2010
Merkez bankalarının yöneticileri ve özel sektördeki finans kuruluşlarının temsilcileri hafta sonunda İsviçre'nin Basel kentinde biraraya gelerek sektörün düzenleyici kuruluşu olan Bank for International Settlements'da (BIS) yapılması düşünülen yeni düzenlemeleri tartışacak. Görüşmelerde finans kuruluşlarının kriz öncesi dönemde olduğu gibi aşırı risk alma eğilimine girdiklerinin dile getirilmesi ve bu konuda uyarıların yapılması bekleniyor. BIS'ten bu konuda bir açıklama yapılmamasına karşın sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-7 Grubu'ndan iki merkez bankası yöneticisi isimlerinin gizli kalması kaydıyla yaptıkları açıklamalarda toplantının yapılacağını dile getirdi.
 
 
 
Risk iştahı arttı
Toplantı siyasetçilerin banka ve finans kuruluşlarının kriz öncesi dönemde yaptıkları gibi kazanç hırsıyla aşırı risk almanın önüne geçmeye çalıştıkları bir döneme ve BIS'in merkez bankalarından mali istikrar konusunda daha fazla sorumluluk yüklenmelerini istemesinden bir ay sonrasına rastlıyor. Financial Times gazetesinde gazetesinde bu konuda yayımlanan haberde de BIS'in yaptığı toplantı davetinin finans kuruluşlarının risk öncesi dönemdeki gibi tekrar risk almaya başladıkları endişelerinin yoğunlaştığı bir dönemde geldiğine vurgu yapıldı. Dünyanın ekonomik açıdan en gelişmiş 20 ülkesinin oluşturduğu G-20 Grubu'nun liderleri de geçen yıl eylül ayında yaptıkları zirvede bu yılın sonuna kadar bu alanda yeni kurallar oluşturulması yönünde karar almışlardı. Söz konusu kurallar, bankaların sermaye kalitelerini artırmaları ve kaldıraçlı borçlanma yönteminin azaltılmasına yönelik çalışmaları kapsıyor. Uzmanlar merkez bankası yöneticilerinin alınacak bu önlemlerle, ekonomilerde oluşabilecek yeni balonların ve diğer potansiyel sorunların önüne geçmeyi amaçladıklarını dile getiriyor. 9-10 ocak tarihlerinde yapılacak olan toplantıya aralarında BlackRock, Citigroup ve Wells Fargo'nun da bulunduğu dev bankaların temsilcileri de katılacak.

Merkez bankaları krizle savaş sürecine aktif bir şekilde katıldı. ABD Merkez Bankası (FED) gösterge faizi oranlarını yüzde 0 seviyesinin yakınlarına çekerken 1 trilyon dolarlık varlığı da bilançosuna kattı. Japonya Merkez Bankası da (BoJ) aynı şekilde faiz oranlarını yüzde 0'a yakın seviyeye çekti. Avrupa Merkez bankası (AMB) ise yüzde 1'e kadar indirdi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=135189&KTG_KOD=469