Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Zamlar ve kod sürerse 2010 yılını zor çıkarırız (06.01.10) PDF Yazdır e-Posta
06 Ocak 2010

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Yalçıntaş, 2010'da büyüme için iç piyasanın canlı tutulması gerektiğini belirtirken, yeni yılla başlayan zamların sürmesi ve Maliye'nin kod uygulamasının sürmesi halinde 2010 yılının zor çıkarılacağını söyledi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, yeni yılla birlikte başlayan zamların sürmesi ve Maliye'nin başlattığı kod uygulamasının sürmesi halinde özel sektörün 2010 yılının sonunu getiremeyeceğini söyledi. Ekonomi gazetecileriyle sohbet toplantısı yapan Yalçıntaş, ekonomiye ilişkin beklentilerini dile getirdi. 2002-2007 arasını yaz mevsimine, 2009 yılını ise kara kışa benzeten Yalçıntaş, 2010'u ise bahara benzetti. Erken seçimle ilgili beklentilere değinen Yalçıntaş, “Eğer bazı önderler, sadece kendi hesapları için Türkiye'yi kaosa, gerginliğe sokarlarsa, gelmekte olan bahar çok sert ve çabuk bir şekilde kışa döner. Türkiye'ye kimsenin zaman kaybettirmeye, kan kaybettirmeye hakkı yoktur. Türkiye ile ilgili endişem, kaotik, tartışmalı ortama girmesi. Türkiye'deki her kaos, her gerginlik, her kavga kaybolan bir iş demektir” mesajını verdi.

YATIRIM ARTACAK


Türkiye ekonomisinin 2010'da yüzde 3.5-4 büyümesinin tahmin edildiğini hatırlatan Yalçıntaş, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin tüketici kredilerine yansımasının buna yardımcı olacağını söyledi. Sanayinin toparlanmasının da iç piyasaya bağlı olduğunun altını çizen Yalçıntaş, iç talebi canlandırmaya dönük tedbirlerin 2010 yılında da devam etmesini beklediklerini ifade etti. Türkiye'nin kredi notunun yükselmesi nedeniyle yabancı yatırımlarında ciddi bir artış beklediklerini kaydeden Yalçıntaş, AB pazarında kayda değer bir artış beklenmediği için ihracatta gelişmekte olan ülke pazarlarına yoğunlaşılması gerektiğini vurguladı.

Formula 1 için bizden başkası yok mu!


Toplantıda Formula 1'in işletmesiyle ilgili soruları da cevaplandıran İTO Başkanı Yalçıntaş, İTO VE TOBB'un Türkiye'ye ciddi bir tesis kazandırdığını ancak, İTO'nun Formula 1 işletmeciliği yapmayacağını, ilgili tesisin bakanlığa devredilmesiyle ilgili bakanlıkla sürecin devam ettiğini söyledi. “Son zamlar bu dengeyi bozacak mı? sorusuna Yalçıntaş, kamunun, “açığımı kapatayım, piyasayı sıkıştırayım” mantığında olduğu takdirde, 2010'da özel sektörün fazla yara alacağını ifade etti. Maliye'nin Varlık Barışı ile birlikte yürüttüğü kod uygulamasının 2010 yılında sürmemesi gerektiğini belirten İTO Başkanı Yalçıntaş, "Bakanımızın da görüşü bu yönde. Vergi kaçıran biri varsa tespit etsinler, primini kessinler. Kod uygulaması devam ederse 2010 yılının sonunu getiremeyiz. Öyle bir sistem ki kimse birbiriyle ticaret yapamaz hale geliyor" dedi.

Sektörü derinden etkiler

Hükümetin Orta Vadeli Program'da (OVP) koyduğu hedeflerden sapmadan hareket etmesi gerektiğini belirten İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, ne kamu harcamalarının çok artırılması, ne de özel sektörün aleyhine vergilerde ve zamlarda çok fazla artışa gidilmemesi gerektiğini söyledi.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/Default.aspx?t=06.01.2010&i=233373