Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sermayeye dahil edilmeyen paralar Barış'tan yararlanmıyor (04.01.10) PDF Yazdır e-Posta
04 Ocak 2010

Hükümetin ekonomiye yeni kaynak bulmak için uygulamaya koyduğu Varlık Barışı yüzleri güldürdü. Geçen hafta itibarıyla rakam 26 milyar liranın üzerine çıkarken, mükelleflerin önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırdığı ortaya çıktı.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yastık altı birikimi ekonomiye kazandırmak isteyen bazı işletmelerin beyan ettiği miktarı şirket sermayesine eklemediğini tespit etti. Düzenlemeye göre bildirimde bulunulan rakam altı ay içerisinde şirket sermayesine eklenmez ise başvuranlar vergisini ödedikleri halde Varlık Barışı uygulamasından yararlanamayacak.

İşletmeye yönelik herhangi bir vergi incelemesinde beyan edilen miktar cezadan mahsup edilemeyecek. Bildirimde bulunan bazı firma sahiplerinin beyan ettikleri rakamı şirketlerine eklemediğine dikkat çeken Maliye yetkilileri, "Beyan edilen miktar için yurtiçinden ödenen yüzde 5'lik verginiz yanabilir. Ayrıca vergi incelemesinde beyan ettiğiniz miktar vergi incelemesi sonrası ortaya çıkan kayıt dışı gelirden mahsup edilemez." uyarısında bulundu. Örneğin 100 liralık bildirimde bulunan A şahsı bildirimde bulunduğu rakamı beyan tarihinden itibaren altı ay içerisinde sermayeye ilave etmezse vergi incelemesinde başı ağrıyacak. 300 liralık ticari kazancın 200 TL'sini faturalandırması halinde aradaki 100 liralık faturasız kısmı mahsup edemeyecek. Ortaya çıkan miktarın vergisini ödeyecek.

5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun'a göre Türkiye'de bulunan ve bu kapsamda beyan edilen varlıkların defter tutma yükümlülüğü bulunan Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince yasal defterlere kaydedilmesi zorunlu. Varlıklar, vergi dairelerine beyan edilen tutarları ile yasal defterlere kaydedilecek. Yasal defterlere kaydedilen varlıklar için pasifle özel bir fon hesabı açılacak. Fon hesabı sermayenin unsuru kabul edilecek ve beyan tarihinden itibaren altı ay içerisinde sermayeye ilave edilecek. Bu varlıklar dönem kazancının tespitinde gelir unsuru olarak dikkate alınacak.

İlk hasılat 14,8 milyar TL


Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin başvuru süresi 31 Aralık 2009 tarihinde sona erdi. Kanun uyarınca yurtiçi ve yurtdışında varlığı bulunanlar, bildirimde bulundu. Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin, beyan tarihini izleyen bir ay içerisinde yurtiçi varlıklar için yüzde 5, yurtdışı varlıklar için ise yüzde 2 vergi ödemesi gerekiyor. Kanun çerçevesinde bildirim ya da beyana konu edilen varlıklar sebebiyle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi yapılmayacak.

Varlık Barışı ilk kez 22 Kasım 2008 tarihinde uygulamaya konulurken 2 Mart 2009 tarihinde sona erdi. İlk barışta yurtiçi ve yurtdışından 8 bin 200 beyanname verildi. 10 milyar 748 milyon lirası yurtdışından olmak üzere toplamda 14 milyar 832 milyon TL'lik beyanda bulunuldu. Bu varlıklar için tahsil edilen vergi tutarı ise 419 milyon lira oldu. 10 Temmuz 2009 tarihinde başlayan ve 30 Eylül'de Bakanlar Kurulu kararıyla yıl sonuna kadar uzatılan 2. Varlık Barışı uygulamasında da geçen hafta 10 milyar 883 milyon liralık varlık beyanında bulunuldu. Bu varlıklar için tahakkuk eden vergi ise 450 milyon Türk Lirası.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=935647&title=sermayeye-dahil-edilmeyen-paralar-baristan-yararlanmiyor