Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hurda oto indirimine engel kalktı (01.01.10) PDF Yazdır e-Posta
01 Ocak 2010

    Çevre Bakanlığı'nın otomotiv sektörünün beklediği hurda indiriminin önünü açacak 'Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü' hakkındaki yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre 2010 sonuna kadar Türkiye'de hurda toplama ve ayrıştırma tesisleri kurulacak.
    
    Otomotiv sektörünün heyecanla beklediği Çevre ve Orman Bakanlığı'nın "Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü" hakkındaki yönetmeliği yürürlüğe girdi. Uzun zamandır beklenen "hurda araç teşvikinin" önünü açan yönetmelik sayesinde lisanslı geçici depolama, işleme ve geri kazanım sistemleri kurulacak, yeni istihdam kapısı açılacak. ÖTV ve KDV indirimi kalktığı için 2010 yılından umudunu kesen otomotivcilerin de yönetmelik sayesinde 16 yaş üzerindeki araçların yenilenmesi konusunda umutları arttı.

    Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 30 Aralık'ta resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğine göre 2010 sonuna kadar Türkiye'de hurda araç toplama ve ayrıştırma tesisleri kurulacak. 2011'den itibaren de otomotiv atıklarında "çevreci" bir sisteme geçilecek. Çevre Bakanlığı yetkilileri, 2020 yılına kadar Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde 23 hurda işleme tesisinin oluşturulmasını öngördüklerini belirterek, bu tesislerin lisans işlemlerinin de kendi yetkilerinde olacağını belirttiler.

    Yetkililer, Avrupa Birliği'nin (AB) 2000 yılında hazırladığı "Hurda taşıtları yönetimi direktifine" uygun hazırlanan yönetmeliğin hurda araçların son sahibinden maliyetsiz geri alınması, lisanslı toplanması, parçalama ve geri kazanma sistemlerinin kurulması ve hurda araçların en az yüzde 85 oranında geri kazanılmasını içerdiğini kaydetti.
    
    İhale yapılmayacak

    Yetkililer, ülkemizde bugüne kadar yılda yaklaşık 50 bin aracın hurdaya çıktığına dikkat çekti. Avrupa'da hurdaya çıkan araç sayısının yılda 1.2 milyon adedi geçtiğini, tüm ülkelerde bu sistemin uygulandığını kaydeden yetkililer şu bilgileri verdiler:

    "Hurdaya çıkacak araçlar artık bu yıl sonuna kadar kurulması planlanan hurda ve ayrıştırma tesislerinde toplanıp hem çevreyi hem ekonomiyi koruyacaklar. Bugüne kadar yapılan uygulamalarda hiçbir denetime tabi olmayan hurdaya ayrılan araçlar bir mayın gibi hem çevreyi hem de ekonomiyi zarara uğratıyorlardı. Bu araçlardan çıkan parçalar, kimyasallar denetimsiz şekilde kullanılıyordu. Kurulması hedeflenen toplama ve ayrıştırma tesisi yatırımlarının sektöre 10 milyon doların üzerinde bir yatırım maliyeti olmasını öngörüyoruz. Hurda araçların toplanması konusunda Türkiye'deki üreticiler sorumluluğunda bir sistem ortaya koyuyoruz. Oluşan araç hurdasının otomotiv üretici veya distribütörleri üzerinden toplanmasını hedefleyen bir sistemin kurulması için onlara sorumluluk verdik."

    Yönetmeliğe göre hurda araç depolama alanları veya ayrıştırma tesisleri için ihale yapılmayacak. Hurda toplama ve ayrıştırma yapmak isteyenler 2010 sonuna kadar yönetmeliğin getirdiği kriterlere uygun tesis yapmaları durumunda Çevre Bakanlığı'ndan lisans alabilecek. Bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli'ndeki bazı girişimciler bu tesisleri kurmak için Bakanlığa müracaat ettiler.
    
    
    Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar:
    Hurda araç indiriminin önünde engel kalmadı
    İbrahim Aybar, sistemin pratiğe geçmesinin ardından artık "hurda araç" indiriminin önünde bir engel kalmayacağını belirterek, hükümetten en kısa sürede uygulamayı hayata geçirmesini beklediklerini söyledi. Bu yıl tüm AB ülkelerinin global krizden etkilenen otomotiv sektörüne destek için "hurda teşviki" verdiğini hatırlatan Aybar, "Hurdaların bertarafı konusunda mevzuat eksikliği bizde hurda araç teşvikinin önünde önemli bir engeldi. Yasanın çıkması ve en geç bir yıl içinde tesislerin kurulmasıyla artık hurda konusunda bir teşvik kararı alınabilir" diye konuştu. ODD'nin bir araştırma yaptığını, Türkiye karayollarında 16 yaş ve üzeri 2.1 milyonu otomobil olmak üzere 3 milyon civarında araç bulunduğunu kaydeden Aybar ,"Hesaplarımıza göre 16 yaş ve üzeri araçlara verilecek bir hurda indirimi 2011'de pazarı 540 bin, 2012'de ise 650 bin adetlere taşıyacak" dedi.
    
    Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkan Ali Kibar
    Hem çevreye hem cebe yararı var
    Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkan Ali Kibar, 2009'da AB'de hurda teşviki vermeyen ülkenin kalmadığını belirterek, "Türkiye bu yıl destek için ÖTV indirimi verdi. Ancak 2010'da ihracat pazarları Avrupa'daki teşviklerin bitmesi yüzünden oldukça zorlanacak. Türkiye'de şimdi bu kanun çıktıktan sonra artık hurdaya teşviki gündeme almalı. Eğer 2010'da hurda araç tebliği devreye gererse en az 50 bin adetlik fazladan araç satışı gündeme gelir" diye konuştu. Otomotiv Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer de uzun zamandır bu yönetmelik üzerinde çalıştıklarını, mevzuatın devreye girmesinin sevindirici olduğunu belirtti.
    
    Hurda Araç Yönetmeliği ne getirecek
    - Devletin hurda araçlara yönelik vereceği vergisel veya maddi teşvik yolu açılacak.
    - Hurda araçlar son sahibinden maliyetsiz geri alınacak.
    - Lisanslı geçici depolama, işleme ve geri kazanım sistemleri kurulacak, istihdam kapısı açılacak.
    - Ömrünü tamamlamış araçların en az yüzde 85 oranında parçaları geri kazanılacak.
    - Yeni araçlarda kurşun, civa, kadmiyum ve +6 değerli krom gibi çevre açısından zararlı maddelerin kullanılması sınırlandırılacak.
    - Emniyet Genel Müdürlüğü ile çevresel açıdan uygun bir hurda araç kayıttan düşürme sistemi devreye girecek.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=134881