Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticari araç kiralamada geri adım yok (30.12.09) PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2009

        Ulaştırma Bakanlığı, 31 Aralık 2009 itibarıyla devreye koymayı planladığı yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yer alan ve başta KOBİ'ler olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin hafif ticari araçları kiralamasına "yasak" getirecek kanundan geri adım atmadı. 1 Ocak 2010 itibarıyla ulusal ve uluslararası taşıma yapacak kişi ve kurumların alması gereken yetki belgelerinde uygulanacak indirimi ise 31 Aralık 2010 sonuna kadar uzatan Ulaştırma Bakanlığı 2010 Nisan sonuna kadar da yetki belgesi ve kiralık hafif ticari araç kullanımı konusunda karayollarında denetim yapmayacak.

        Ulaştırma Bakanlığı'nın 2004 yılında hazırladığı ancak 5 yıldır ötelenen yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği 31 Aralık 2009'da uzun dönemli araç kiralamacıların itirazına rağmen yürürlüğe giriyor. Yeni düzenleme ile artık KOBİ'ler başta olmak tüm şirketler taşımalarını ağırlığı 3,5 tonun altındaki "kiralık ticari araçlarla" yapamayacak. Yönetmelik gereği yurtiçi veya dışında kendi taşımasını yapmak isteyen bir kişi, KOBİ veya firma ise fiyatları 500 TL ile 258 bin TL arasında değişen fiyatlara sahip yetki belgelerini almak durumunda kalacak.
        
        KOBİ'ler zor durumda
        Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin ağırlığı 3,5 tonun altındaki ticari araçların 'kiralık' olarak trafiğe çıkmasını yasaklayacağını söyleyen İntercity Kiralama CEO'su Vural Ak, " Ulaştırma Bakanlığı bu uygulamasıyla şirketleri kendi faaliyetlerinde kullanacakları ticari araçlarını satın almaya, sermayelerinden trilyonlarca lirayı araçlara yatırmaya zorluyor. Başta KOBİ'ler olmak üzere binlerce kişi ve kurum bizlerden araç kiralayarak hem gider gösteriyor hem de maliyetlerini kontrol altında tutuyordu. Şimdi bu kanunla araçları satın almaya zorlanıyorlar" dedi. Yönetmelik 31 Aralık'ta devreye girerse uzun dönem kiralamacılar bugüne dek kiraladıkları yaklaşık 25 bin aracı müşterilerine satmaya çalışacak veya sözleşmeyi iptal ederek 2. el pazara yöneltecekler. Bu da sektöre önemli bir darbe olacak.

        Ulaştırma Bakanlığı, 31 Aralık 2009 itibarıyla devreye koymayı planladığı yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yer alan ve başta KOBİ'ler olmak üzere ...

    
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=134773&KTG_KOD=480