Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yastıkaltında 405 milyon lira bozukluk var (30.12.09) PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2009

Beş yıl önce tanıştığımız YTL'li banknotların piyasadaki izleri tamamen siliniyor. Yılbaşından itibaren vatandaşın cebine giren Türk Lirası banknotlardaki değişim büyük ölçüde tamamlandı.

Dolaşımdaki kâğıt paraların yüzde 96'sı TL cinsi banknotlardan oluşurken, madeni paradaki dönüşüm oranı yüzde 50 seviyesinde kaldı. Yılbaşından itibaren YTL'li banknotlar 10 yıl, madeni paralar ise bir yıllık zamanaşımı süresi boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilebilecek. Merkez Bankası'nın verilerine göre emisyonda bulunan yaklaşık 39 milyar lira değerindeki 975 milyon adet banknotun yaklaşık 37 milyar TL'lik kısmı banknotlardan oluşuyor.

Madeni paralarda ise tersi bir durum yaşanıyor. 25 Aralık gün sonu itibarıyla ortaya çıkan verilere göre dolaşımda bulunan yaklaşık 819 milyon lira değerindeki 2,6 milyar adet paranın sadece 414 milyon lirası TL cinsi bozuk paralardan oluşuyor. Yaklaşık 405 milyon lira değerinde 1,6 milyar adet madeni para (YTL-YKr) ise herhangi bir şekilde piyasadan çekilmedi. YTL'den TL'ye (YKr-kuruş) dönüş operasyonunun yılbaşına üç gün kala büyük ölçüde tamamlandığını belirten Merkez Bankası yetkilileri, yüzde 100'lük bir oran ise beklemiyor. Vatandaşın parasının bir kısmını hatıra olarak sakladığı, unuttuğu veya yıprandığı için değiştirmediğine dikkat çekiyor.

Darphane yetkilileri ise 1 Ocak 2005'teki TL'den YTL'ye geçişi hatırlatarak YTL'den TL'ye geçişte de madeni para değişiminde büyük oranlı bir dönüşüm beklemiyor. Vatandaşın hatıra sebebiyle bozuk parayı elinde tutacağı ve düşük değeri sebebiyle değiştirmeyebileceğini kaydediyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=933836&title=yastikaltinda-405-milyon-lira-bozukluk-var