Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kod uygulamasında yasal boşluk varsa doldurulmalı PDF Yazdır e-Posta
28 Aralık 2009

    Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, KDV iadesi risk analizine yönelik kod uygulamasına mükelleflerin nasıl alınacağı konusunda yasal bir boşluk varsa bu boşluğun doldurulması gerektiğini kaydetti.

    Uysal, yaptığı açıklamada, kod uygulamasının hem Gelir İdaresi'ni hem de mükellefleri koruyan bir amaca yönelik olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Kod uygulamasına nasıl alınacağı konusunda yasal bir boşluk varsa bu boşluk doldurulmalıdır. Yasalara uygun olması, hukuka tam uygun olması lazım. O boşluğun doldurulması da ancak muhatap olan tarafların bir araya gelerek geliştirebilecekleri bir çözümle olabilir. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı ile TÜRMOB, yeminli mali müşavirler odaları, ilgili sivil toplum örgütleri ve Vergi Konseyi bir araya gelip aksayan yönlerini gidermek için nasıl uygulama yapmak gerektiğini ele alabilir." Uysal Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bir çalışması olduğunu hatırlattı.

    Uysal, "İhracatçılar bir taraftan kendi varlıklarını sürdürebilmek çabası içindeyken, bir taraftan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi'nin de dürüst ve iyi niyetli mükelleflerin önüne engel olmayacak tedbirleri karşılıklı görüşerek, ihracatçı birlikleriyle görüşerek, onları da taraf görerek almalıdır" diye konuştu.

    Bu konuda sivil topluma görevler verilebileceğini ifade eden Uysal, şunları söyledi: "Onlar kendi içlerinde ayıklayabilirler. Problemli olanları sistem dışına çıkarabilecek metot sadece Maliye Bakanlığı'nda yok. Kötü niyetli kişiler, mükellef sıfatının dahi yakışmadığı sözde şirketlerdir veya kişilerdir. Onlar sistem içinde ayıklanmadığı sürece biz daha iyi sistemi kurmada zorlanıyoruz. Güven ortamı çok önemli. Güvenin zedelendiği ortamda sadece mükellefler değil devletler de zarar görür. Güven ortamının tesisi için iyi niyetli çabaların hep birlikte gösterilmesi lazım."


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=134642